Sari la conținut

Venezuela | Foame, preţuri imense şi manevre militare

  

„Am un fiu de doi ani. Doi ani! El merită un viitor mai bun. Nu are scutece. Nu are lapte, nu are mâncare. Singura mâncare pe care pot să i-o dau, din când în când, e o bucată de carne de pui, pentru că în această țară salariul meu ajunge doar pentru a cumpăra trei pui lunar”.

Este mărturia sfâşietoare a unei mame care spune totul despre traiul zilnic din Venezuela. Paradoxul este însă uriaş: în statul cu cele mai rezerve de petrol din America Latină oamenii mor de foame la propriu!

Noi trăim într-o permanentă luptă pentru a găsi trei conserve de mâncare. Azi-nopte mi-au furat mașina. S-au aşezat în fața mea trei oameni înarmați. Eu eram cu un copil de doi ani şi nu i-a interesat. M-am rugat de ei să nu ne ucidă”, spune aceeaşi femeie.

Venezuelenii fomează cozi de sute de metri în faţa magazinelor, iar unii dintre ei încearcă să profite de acest lucru şi vând la suprapreţ mâncarea pe care o cumpără. Alţii, mai puţin norocoşi, caută prin gunoaie resturi alimentare.

„Dintre cei 30 de oameni care aşteaptă aici, 15 sau 20 sunt speculanţi. Eu m-am aşezat la coadă la ora 4 dimineaţa şi am apucat să cumpăr doar o sticlă cu apă”, spune unul dintre localnici.

Pentru preşedintele Nicolas Maduro, imaginile din stradă contează prea puţin. Surd la proteste, liderul de la Caracas a ordonat manevre militare de amploare. Este convins că Statele Unite complotează pentru înlăturarea sa de la putere.

„Da, sunt nebun ca un ţap! E adevărat, cei care spun asta au dreptate! Fără îndoială, sunt înnebunit de iubire, pasiune şi loialitate faţă de Chavez (Hugo Chavez, fostul preşedinte al Venezuelei – n.r.)!”, susţine Nicolae Maduro.

Un discurs care nu pare să aibă cine ştie ce ecou pentru venezuelenii simpli, morţi de foame. Banii sunt şi puţini, şi lipsiţi de valoare. Un exemplu grăitor este cel al cepei, care a devenit cea mai scumpă legumă. Dintr-un salariu se pat cumpăra cinci kilograme de ceapă, conform unui documentar Deutsche Welle.