Marea Britanie amenință Rusia cu sancțiuni împotriva oligarhilor lui Putin, dacă invadează Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Prreședintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Marea Britanie l-a îndemnat, luni, pe Vladimir Putin să „facă un pas înapoi” în criza din Ucraina, avertizând că orice incursiune a trupelor rusești în țara vecină va declanșa sancțiuni împotriva companiilor și oligarhilor, persoanelor apropiate de Kremlin, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spun că astfel de avertismente și de măsuri reprezintă un atac la adresa companiilor rusești. Peskov a calificat avertismentul britanicilor drept „foarte tulburător” și a spus că astfel de afirmații subminează atractivitatea investitorilor britanici și că „se vor întoarce împotriva” acestora.

„Nu auzi des astfel de amenințări directe împotriva companiilor. Un atac al unei țări împotriva firmelor rusești presupune și represalii, iar aceste măsuri vor fi formulate în funcție de interesele noastre, dacă va fi necesar”, a spus Peskov.

Avertismentul britanicilor vine și în contextul în care, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, Londra a devenit principalul centru global prin care s-au scurs bani din fostele republici sovietice.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au mai avertizat, anterior, cu privire la sancțiuni dure împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina. Un înalt oficial al administrației Biden a spus că țările occidentale au pregătit deja lista de oligarhi ruși din anturajul lui Putin care urmează să fie ținta sancțiunilor economice.

„Indivizii pe care i-am identificat sunt în apropierea sau în anturajul Kremlinului, și joacă un rol în deciziile guvernamentale sau sunt cel puțin complici în comportamentul destabilizator al Kremlinului”, a spus oficialul citat, sub condiția anonimatului.

De la anexarea Crimeei ucrainene în 2014, UK a impus sancțiuni împotriva a 180 de persoane și 48 de entități din Rusia. Printre ei se numără șase persoane despre care se spune că sunt apropiate de Putin: afaceriștii Iuri Kovalciuk, Arkadi Rotenberg și Nikolai Șamalov, fostul ofițer KGB Serghei Chemezov, secretarul Consiliului de Securitate Rus, Nikolai Patrușev și șeful FSB, Alexander Bortnikov.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri