Marea Britanie și Lituania au semnat un acord de colaborare în domeniul apărării și securității pentru a răspunde agresiunii Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Lizz Truss și Gabrielius Landsbergis
„Regatul Unit și Lituania sunt două țări care cred în libertate și suveranitate și care se opun regimurilor autoritare în Europa și în toată lumea”, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie și Lituania au semnat luni o declarație comună prin care s-au angajat să își extindă colaborarea în domeniul apărării și securității, informează Reuters, acordul reprezentând încă o inițiativă a Londrei de a oferi sprijin pentru națiunile care se tem că Putin nu se va mulțumi cu Ucraina în încercarea președintelui rus de a retrasa granițele Europei.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, statele baltice precum Lituania, membru NATO și fostă republică sovietică, au devenit tot mai îngrijorate de faptul că ar putea fi următoarele ținte ale agresiunii ruse.

Marea Britanie a spus că declarația va spori cooperarea de apărare de care cele două țări se bucură în calitate de aliați NATO și că va mări rezistența în fața pericolelor venite din partea Rusiei și a Chinei.

„Regatul Unit și Lituania sunt două țări care cred în libertate și suveranitate și care se opun regimurilor autoritare în Europa și în toată lumea”, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss. „Stăm alături de Ucraina în fața războiului ilegal și barbar al Rusiei.”

Marea Britanie a fost un suporter vocal al Kievului în războiul împotriva Rusiei pe care Putin îl descrie drept o „operațiune militară specială” de dezarmare și „denazificare” a Ucrainei, în timp ce Occidentul consideră invazia ilegală și nejustificată.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri