Exclusiv Mărturia unei românce din Belgrad: „Acum frica a devenit generală, inclusiv când ies din casă, pentru că nu știi ce te așteaptă”

Data publicării:
profimedia-0773519249 (1)
Atac armat într-o școală din Belgrad. Foto: Profimedia Images

Joi seara, un nou atac în masă, din orășelul Mladenovăț, a lăsat în urmă încă 8 morți și 14 răniți. Asasinul, de 21 de ani, a fost fugărit de poliție câteva ore, înainte de a fi prins vineri dimineața. Pentru sârbi, vestea celui de-al doilea masacru a venit ca o lovitură de care nu aveau nevoie. Atmosfera de tristețe și de teamă este aproape sufocantă, mulți oameni spun că nu mai pot dormi de miercuri, de când un copil de 13 ani a deschis focul la școala lui Belgrad și a ucis 9 oameni. Alți 7 sunt în continuare în stare gravă la spital.

Cele două atacuri în masă comise în aproape 48 de ore au generat o undă de șoc uriașă în Serbia. Amalia Jevric, româncă stabilită în capitala Serbiei de 30 de ani, a declarat vineri seară la Digi 24 că oamenilor le este teamă să iasă din case. „Acum frica a devenit generală, inclusiv când ies din casă să merg oriunde, la serviciu, la magazin, nu știi ce te așteaptă. Până miercuri nu mi-a fost frică în general de nimic, nu m-am așteptat să fie așa. Nu știu dacă e corect să spun că mă tem pentru viața mea, ne temem pentru viața copiilor, să fie ei în siguranță”, a spus ea. „Nu mi-a fost frică de arme, niciodată nu m-am gândit la asta, dar de miercuri mă gândesc. Acum ne este frică, am aflat că sunt foarte multe (arme). Nu știm dacă vecinul, în apartamentul său, are arme sau un coleg de școală de-ai copilului. Este foarte traumatizant”, adaugă Amalia Jevric. 

Masacrele din Serbia au blocat spitalele din Belgrad. Ministrul sârb al Sănătății a anunțat că medicii fac eforturi neîncetate să salveze victimele celor două atacuri din ultimele zile. Chiar înainte să înceapă cele trei zile de doliu național după masacrul din școală, un alt atac a avut loc la 60 de kilometri de Belgrad. Un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni, după ce a deschis focul dintr-o mașină. Printre victime sunt un ofiţer de poliţie şi sora lui, împuşcaţi după izbucnirea unui conflict într-un sat.

Căutat o noapte întreagă de 600 de poliţişti, inclusiv cu drone, elicoptere și câini, ucigașul a fost prins dimineața. Câteva ore mai târziu, președintele Serbiei a anunțat înăsprirea regulilor privind regimul armelor. În Serbia sunt 39 de arme de foc la 100 de persoane - al treilea cel mai mare număr din lume. „Toți cei care au o armă, adică în jur de 400.000 de persoane - și aici nu mă refer la arme de vânătoare - vor trebui să treacă printr-un proces de verificare. Practic, vom efectua o dezarmare completă a Serbiei”, a spus el.

În plus, sancțiunile pentru deținerea și vânzarea neautorizată de arme se vor dubla și vor crește și pedepsele pentru oamenii care poartă arme albe. Președintele Vucic a luat în calcul chiar reintroducerea pedepsei cu moartea, lucru respins însă de guvern. „Pentru vânători, care sunt de obicei mult mai disciplinați, și pentru toți ceilalți, vom efectua examene semestriale și anuale ale proprietarilor de arme”, adaugă el.

Totodată, va fi suplimentat numărul de polițiști din școli, prin angajarea altor 1.200 de agenți. Impresionat de drama din Belgrad, Luka Doncic, unul dintre cei mai talentați baschetbaliști din NBA, a anunțat că va plăti costurile înmormântării celor nouă oameni uciși de copilul de 13 ani.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri