Ministerul britanic de interne a fost dat în judecată pentru încălcări ale drepturilor cetățenilor europeni după Brexit

Data publicării:
un pumn cu steagul marii britanii se îndreapta catre un pumn cu steagul uniunii europene
Foto: Guliver/GettyImages

Autoritatea Independentă de Monitorizare, agenția care se ocupă de supravegherea respectării drepturilor cetățenilor europeni în Regatul Unit după Brexit, a anunțat că dă în judecată ministerul de interne britanic din cauza regulilor legate de solicitarea statutului de rezident permanent de către rezidenții temporari. IMA susține că în jur de 2,5 milioane de cetățeni europeni cu statut de rezident temporar risă să-și piardă dreptul de a lucra sau de a închiria o locuință în UK.

Acordul Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles stabileşte şi crearea IMA, autoritate însărcinată să vegheze că guvernul de la Londra şi administraţiile locale britanice aplică prevederile acordului.

Conform acestui acord, cetăţenii din statele UE care până la finele anului 2020 au trăit cel puţin cinci ani în Regatul Unit pot primi dreptul de rezident permanent (n. red. - settled status), în virtutea căruia beneficiază aproape de aceleaşi drepturi precum cetăţenii britanici, ceilalţi putând beneficia de statutul de rezident temporar (n. red. - pre-settled status) până la împlinirea respectivului termen de cinci ani, când pot primi, la cerere, statutul de rezident permanent, conform EFE, citat de Agerpres.

Însă această cerere trebuie formulată înaintea expirării termenului corespunzător, iar dacă nu fac acest demers la timp riscă să piardă anumite drepturi,  fapt despre care IMA spune că este ilegal, acesta fiind motivul pentru care a dat în judecată Ministerul de Interne de la Londra. Ministerul britanic respinge acuzația. 

Demersul vine după ce unele organizaţii de apărare a drepturilor cetăţenilor europeni în Regatul Unit au susţinut că acest sistem este incorect, întrucât unii dintre cetăţenii europeni ar putea pur şi simplu să uite să ceară statutul de rezident permanent înainte să le expire cel de rezident temporar, invocând ca argument şi posibile cazuri speciale în rândul unor persoane vârstnice sau vulnerabile

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri