Ministrul de externe afgan: Guvernul taliban vrea relaţii bune cu lumea, dar are nevoie de mai mult timp

Data publicării:
ministrul de externe afgan
Șeful interimar al diplomaţiei afgane, Amir Khan Muttaqi. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe afgan a pledat luni pentru relaţii bune cu celelalte state ale lumii, dar a evitat să-şi asume angajamente ferme în ce priveşte educaţia tinerelor, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale de a le permite tuturor copiilor afgani să se întoarcă la şcoală, scrie Reuters.

„Comunitatea internaţională trebuie să înceapă să coopereze cu noi, astfel vom putea pune capăt insecurităţii şi în acelaşi timp vom putea începe o relaţie pozitivă cu lumea", a declarat şeful interimar al diplomaţiei afgane, Amir Khan Muttaqi, la un eveniment organizat de Centrul pentru analiza conflictelor şi studii umanitare de la Doha, Qatar.

La aproape două luni de la căderea fostului guvern susţinut de Occident şi preluarea Kabulului de către insurgenţi, noua administraţie talibană încearcă să construiască relaţii cu alte ţări, pentru a evita o agravare catastrofală a crizei economice din ţară. Până acum însă talibanii au refuzat să cedeze în privinţa revenirii fetelor la şcoală, care este una dintre solicitările-cheie ale comunităţii internaţionale; luna trecută, noul guvern taliban a decis reluarea cursurilor începând cu clasa a şasea numai pentru băieţi, menţionează Reuters.

Citește și: Femeile din Kabul îi sfidează pe talibani. Acestea s-au întors la muncă, la școală și merg din nou singure pe stradă

Guvernul taliban are nevoie de mai mult timp

Luni, la Doha, ministrul de externe afgan a subliniat că guvernul taliban se află la putere de doar câteva săptămâni şi nu i se poate cere să realizeze reforme pe care comunitatea internaţională nu a reuşit să le implementeze timp de 20 de ani.

(Fostul guvern susţinut de Occident) „a avut o mulţime de resurse financiare şi sprijin financiar solid, şi acum ne cereţi nouă să facem toate reformele în doar două luni?” - a punctat Muttaqi.

Noua administraţie talibană este intens criticată pentru abordarea sa faţă de educaţia fetelor, aspect considerat a fi unul din puţinele progrese înregistrate de Afganistan în cele două decenii de implicare occidentală. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a reproşat talibanilor că şi-au încălcat promisiunea de a asigura drepturi pentru femei şi fete, atenţionând că economia nu-şi va putea reveni dacă femeile nu sunt lăsate să lucreze.

Citește și: Cum sunt anulate drepturile și libertățile femeilor din Afganistan. „Simt că sunt pe cale să îmi pierd identitatea”

Ministru afgan: Lumea ar trebui să coopereze cu noua putere de la Kabul

Muttaqi şi-a reiterat luni apelurile către SUA de a debloca cei peste 9 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale afgane depozitaţi în afara ţării, menţionând că guvernul său dispune şi de resurse proprii din impozite, tarife vamale şi agricultură, dacă aceste fonduri rămân îngheţate.

Responsabilul afgan a asigurat pe de altă parte că forţele talibane deţin controlul complet în ţară şi pot controla şi ameninţarea reprezentată de militanţii grupării Stat Islamic, care au revendicat mai multe atacuri sângeroase în ultimele săptămâni, inclusiv pe cel de săptămâna trecută de la o moschee şiită din Kunduz (nord).

El a adăugat însă că presiunile internaţionale asupra guvernului său contribuie la ridicarea moralului SI, insistând că „în loc de presiuni lumea ar trebui să coopereze” cu noua putere de la Kabul.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri