Ministrul de externe din Taiwan: „Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor este o inspirație pentru taiwanezi”

Data publicării:
harta taiwan
China continuă să vadă Taiwanul ca pe o parte inseparabilă a teritoriului său. Foto: Profimedia Images

Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi inspiră poporul taiwanez, a declarat luni ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, anunţând un ajutor de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni, potrivit Reuters.

În ciuda unei mari adversităţi, guvernul şi poporul din Ucraina se luptă cu un curaj şi o hotărâre uriaşe", a spus şeful diplomaţiei taiwaneze într-o conferinţă de presă.

„O spun din totul sufletul: Sunteţi o inspiraţie pentru poporul taiwanez în faţa ameninţărilor şi coerciţiei unei puteri autoritare", a adăugat el.

Taiwanul, democratic şi autoguvernat, este revendicat de China, care s-a angajat să aducă insula înapoi sub controlul său, inclusiv prin forţă dacă este nevoie, notează Agerpres.

În timp ce unele voci au făcut paralele între situaţia Ucrainei, care încearcă să respingă trupele ruseşti invadatoare, şi Taiwan, care se confruntă cu ameninţarea unei invazii din partea forţelor chineze, China respinge o astfel de comparaţie, spunând că Taiwanul a fost mereu parte a teritoriului său şi este vorba de o chestiune pe deplin internă.

„Am văzut că unii oameni evidenţiază principiul suveranităţii în privinţa chestiunii Ucrainei, dar continuă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei în privinţa chestiunii taiwaneze. Este vorba pur şi simplu de un standard dublu", a spus ministrul chinez de externe Wang Yi, făcând aparent referire la SUA.

Taiwanul a spus la rândul său că situaţia insulei este fundamental diferită, invocând bariera naturală reprezentată de Strâmtoarea Taiwanului, care o separă de China, şi rolul cheie al Taiwanului în lanţul global de aprovizionare cu semiconductori.

De asemenea, Taiwanul şi-a ridicat nivelul de alertă de la izbucnirea războiului în Ucraina, însă nu a raportat mişcări militare neobişnuite din partea Chinei. 

Citește și: LIVE TEXT - Război în Ucraina. Civili uciși de rachetele rusești în Harkov. Forțele ruse continuă atacul în Mykolaiv. Lupte grele în jurul Kievului

De ce declararea independenței Taiwanului este o „linie roșie” pentru China

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de ţări, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Mai exact, China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și, sub politica sa „O singură China”, refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în acelaşi timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare. De altfel, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu declanșarea unui război, în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Citește și: China acuză SUA că vor să construiască "o versiune a NATO" în regiunea indo-pacifică

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri