Misiunea secretă a Bulgariei. Cum a reușit cea mai săracă țară din UE să salveze pe ascuns Ucraina (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Kiril Petkov și Volodimir Zelenski
Oficialii lui Petkov au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate ca să țină deschise rutele de aprovizionare a Ucrainei pe calea aerului și pe cea terestră prin România, Ungaria și Polonia. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană rămăsese aproape fără combustibilul și muniția de calibru sovietic de care avea nevoie ca să se lupte cu rușii, scrie Politico. Salvarea a venit dintr-un loc neașteptat: Bulgaria, acolo unde autoritățile au fost nevoite să livreze pe ascuns proviziile vitale pentru Kiev din cauza politicienilor proruși din guvernul de la Sofia.

Mulțumită politicilor sale interne fracturate – și a înclinațiilor proruse a elitei de la Sofia – Bulgaria a insistat pe parcursul invaziei rusești din Ucraina că nu înarmează Kievul.

Totul a fost, însă, o cacealma, potrivit unei investigații a cotidianului german WELT. Cu ajutorul interviurilor cu mai mulți oficiali ucraineni și bulgari, publicația a dezvăluit cum Bulgaria s-a implicat, prin intermediari, în aprovizionarea Kievului cu resurse vitale, precum arme, muniție și motorină, într-un moment critic pentru luptele de anul trecut.

În timp ce Kiril Petkov, care era prim-ministrul Bulgariei în momentul în care a izbucnit războiul în Ucraina, încerca să pună țara pe o traiectorie pro-NATO, acesta avea de înfruntat opoziția politicienilor pro-Kremlin, inclusiv din partea socialiștilor – parteneri de coaliție și succesori ai vechiului Partid Comunist.

Petkov a fost nevoit chiar să îl demită pe ministrul apărării pentru că a promovat propaganda lui Putin cu privire la război. Cel puțin în public, Petkov a respins ideea ca Bulgaria, cu ale sale rezerve vaste de armament sovietic, să înarmeze Ucraina.

petkov-vassilev
Fostul prim-ministru bulgar, Kiril Petkov, și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, au rupt tăcerea despre rolul pe care l-a jucat Bulgaria în aprovizionarea Ucrainei cu arme și combustibil. Foto: Profimedia Images

O treime din muniția de care Ucraina avea nevoie la începutul războiului a venit din Bulgaria

Din cauza acestor controverse, poziția oficială a Bulgariei în privința războiului a fost de multe ori asociată cu cea a Ungariei lui Viktor Orban. Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, acum politicieni care fac parte din opoziție și încearcă să ajungă din nou la putere după următoarele alegeri, au rupt tăcerea despre rolul pe care Bulgaria l-a jucat primăvara trecută.

În timp ce Partidul Socialist de la Sofia spunea că livrările de arme pentru forțele ucrainene sunt o „linie roșie”, oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile interguvernamentale și au folosit în schimb companii intermediare din Bulgaria și din străinătate ca să deschidă rutele de aprovizionare pe calea aerului și pe cea terestră prin România, Ungaria și Polonia.

„Estimăm că în jur de o treime din muniția de care armata ucraineană avea nevoie în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a spus Petkov pentru WELT.

La fel de important, motorina pe care Bulgaria a livrat-o Ucrainei fusese obținută din țițeiul rusesc procesat într-o rafinărie de la Marea Neagră, care la acea vreme aparținea companiei rusești Lukoil.

„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină pentru Ucraina și, în anumite momente, acoperea 40% din necesarul Ucrainei”, a spus Vassilev.

O problemă de „viață și de moarte”

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a declarat pentru WELT că țara sa era în pericol să rămână fără muniție în luna aprilie a anului trecut. „Știam că depozitele bulgărești aveau cantități mari de muniție de care aveam nevoie așa că președintele Zelenski m-a trimis să obțin materialele necesare”.

Era o problemă de „viață și de moarte” la acea vreme, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar fi ocupat și mai multe sate și orașe, ar fi „ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni.

U.S. Marines with Combat Logistics Company 21 and U.S. Airmen with the 16th Airlift Squadron guide an M777 towed 155mm howitzer into a U.S. Air Force C-17 Globemaster III at Marine Corps Air Station Cherry Point, North Carolina, Nov. 30, 2021. The Marines
Filmările din luna aprilie arată avioane de transport „pline până la refuz” cu arme care zboară din Bulgaria spre Polonia. În poză: Ajutoare militare trimise de SUA în Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Kiril Petkov și-a arătat integritatea și îi voi fi mereu recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba.

Povestea este una simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare s-au dat de partea Rusiei, Petkov a decis să „fie de partea dreaptă a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Planul lui Petkov

Pe 25 februarie, la doar o zi după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, la o întâlnire informală a Consiliului European la Bruxelles, Petkov a subliniat în fața celorlalți lideri europeni că Zelenski s-ar putea să aibă mai puțin de 48 de ore de trăit, că se află pe lista neagră a Moscovei și că membrii Consiliului trebuie să impună imediat sancțiuni împotriva Rusiei.

În același timp, Vassilev a participat la o întâlnire a mininștrilor de finanțe la Paris, acolo unde s-a folosit de experiențele prin care a trecut Bulgaria după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a explica ce înseamnă cu adevărat „denazificarea Ucrainei” menționată de Putin.

„Industria militară privată a noastră producea [arme] la viteză maximă”, a spus Petkov. „Ne-am asigurat că ruta terestră prin România și Ungaria era deschisă pentru camioane”.

Filmările din luna aprilie arată avioane de transport „pline până la refuz” cu arme care zboară din Bulgaria spre Polonia. Kuleba a confirmat primirea acelor provizii.

Potrivit informațiilor obinute de WELT, SUA și Marea Britanie au plătit pentru acele livrări.

dmitro kuleba profimedia-0694400694
Dmitro Kuleba: Fără ajutorul Bulgariei, rușii ar fi ocupat și mai multe sate și orașe, ar fi „ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni. Foto: Profimedia Images

Mai mult, Vassilev a spus că, după ce i-a încurajat pe cei care lucrau pentru Lukoil în Bulgaria să exporte surplusul de motorină în Ucraina, reacția subsidiarei grupului Lukoil care operează rafinăria din Burgas a fost una pozitivă, iar angajații companiei au condamnat războiul lui Putin.

Bulgaria are nevoie doar de jumătate din combustibilul pe care îl produce rafinăria, restul fiind trimis în Ucraina, potrivit lui Vassilev. „Camioanele și cisternele se deplasau în mod regulat în Ucraina prin România și, în anumite cazuri, combustibilul era încărcat în trenuri de marfă”.

De la începutul anului, rafinăria Lukoil din Burgas a fost controlată în întregime din Bulgaria, fără nicio legătură cu sediul din Rusia, și caută acum țiței din alte țări.

Eforturile bulgarilor de a ajuta Ucraina nu au scăpat nepedepsite de Kremlin

Eforturile prin care guvernul bulgar sub conducerea lui Petkov și Vassilev ajuta Ucraina nu au scăpat nepedepsite de Kremlin. Moscova a bombardat țara cu atacuri cibernetice, potrivit lui Petkov, care au lovit infrastructura energetică și oficiile poștale.

Moscova a încercat să mituiască deputați bulgari și să se infiltreze printre autoritățile de la Sofia. Bulgaria, la rândul ei, a expulzat 70 de angajați ai amabsadei ruse din țară pe care i-a acuzat de spionaj.

Gazprom a ales în aprilie ca Bulgaria să fie prima țară din UE pentru care întrerupe aprovizionarea cu gaze. Petkov s-a mobilizat și a organizat livrări de gaze lichefiate din SUA la același preț pe metru cub pe care îl cerea și Gazprom.

Guvernul lui Petkov a fost răsturnat în vara anului trecut printr-o moțiune de cenzură în Parlament. Forțele proruse au jucat din nou un rol important. De atunci, Bulgaria a intrat într-un impas politic, dar atitudinea față de Ucraina s-a schimbat parțial.

Cu toate că parlamentul a decis în decembrie să permită oficial livrările de arme pentru Ucraina, au apărut deja încercări de a sabota decizia. „Este incredibil cât de persistente sunt acest forțe care încearcă să tragă Bulgaria de partea agresorului și măcelarului”, a spus Kuleba.

Petkov a insistat însă că un lucru este cu siguranță ireversibil: „Am arătat că este posibil să avem o lume fără dependența și teama de Rusia”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri