Alegeri locale în Republica Moldova. Primarul în funcție al Chișinăului, Ion Ceban, a câștigat din primul tur

Data actualizării: Data publicării:
Ion Ceban
Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului. Foto: Profimedia Images

Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, fostul socialist Ion Ceban, a câştigat, din primul tur, alegerile locale din capitala Republicii Moldova, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţa, la ora 7.30, de Comisia Electorală Centrală, în urma centralizării voturilor de la 304 din totalul celor 305 secţii de votare din oraş.

ACTUALIZARE Edilul în funcţie Ion Ceban, care şi-a suspendat activitatea pe durata campaniei electroale, şi-a revendicat victoria din primul tur al alegerilor, acuzând că partidul de guvernământ PAS că a încercat să fraudeze scrutinul.

„Conform datelor preliminare – MAN a câştigat în Chişinău. Aduc sincere mulţumiri tuturor locuitorilor, în numele meu şi al echipei. Au fost manipulări, trişări şi multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor, din toate scrutinele din ultimii ani. După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru Primarul General şi 34 la sută – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele verbale. Muncim şi la această oră şi mulţumesc reprezentanţilor MAN, prezenţi la secţiile de votare, care au monitorizat procesul electoral şi cel de numărare al voturilor”, a declarat Ion Ceban luni dimineaţa, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE Ceban, care a candidat acum din partea Mişcării Alternativa Naţionale, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 132.245 alegători, respectiv 50.58% din totalul cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot în Chişinău, scrie Agerpres.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Adrian Albu, cu 1.1815 voturi (4.52%), iar pe locul al patrulea - Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 9.989 voturi (3.82%).

La alegerile locale desfăşurate duminică, pentru primăria Chişinău au candidat 27 de persoane.

ACTUALIZARE Urnele s-au închis în Republica Moldova duminică seară, la ora 21:00, mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor de pe liste prezentându-se la vot, transmite Agerpres. Rata de participare este similară cu cea de la alegerile locale precedente, din 2019. Rezultatele parțiale ale numărării voturilor la Chișinău îl dau favorit pe actualul primar, Ion Ceban.

Actualul primar al Chişinăuui, Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi în urma centralizării rezultatelor de la 110 din totalul celor 305 secţii de votare din capitala Republicii Moldova, anjunță Agerpres.

Potrivit datelor parțiale centralizate de Comisia Electorală Centrală, Ceban, care candidează din partea Mişcării Alternativa Naţională, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 42.936 alegători, respectiv 52,79% din totalul cetăţenilor care şi-au exprimat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 21.997 alegători (27,04%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, cu 3.694 voturi (4,54%), iar pe locul al patrulea - Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 3.063 voturi (3,77%).

La alegerile locale de duminică, la primăria Chişinău au candidat 27 de persoane.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine majoritatea simplă, primii doi clasaţi se vor califica în turul al doilea.

Știrea inițială

Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după încheierea procesului de votare arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.

Rata de participare la vot la nivel naţional este similară cu cea din 2019, când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.

Alegătorii au putut vota până la ora 21.00.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.

În Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova sunt înscrise 3 302 399 de persoane, dar listele acestui scrutin au cuprins 2 762 125 de cetăţeni cu drept de vot. Diferenţa o reprezintă persoanele care au cetăţenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă (273 112 de persoane) şi cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova (267 162 persoane).

Editor : A.R. | B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri