VIDEO. 200.000 de dolari pentru asasinarea lui Vlad Plahotniuc

Data actualizării: Data publicării:
plahotniuc
Foto: Facebook

O tentativă de asasinare a omului de afaceri moldovean Vlad Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost dejucată de forţele de ordine din Ucraina. Autoritățile de la Chișinău au detaliat sâmbătă, într-o conferință de presă, culisele acestei afaceri.

plahotniuc

ACTUALIZARE. Tentativa de asasinat care îl viza pe omul de afaceri şi politicianul moldovean Vlad Plahotniuc a fost dejucată de autorităţile de la Chişinău cu ajutorul colegilor din Ucraina. Unul dintre organizatorii asasinatului a fost prins la Kiev.

Autorităţile de la Chişinău, care au organizat sâmbătă o conferință de presă, spun că atacul a fost comandat din Republica Moldova, iar preţul pus pe viaţa lui Vlad Plahotniuc a fost de 200 de mii de euro. Din această sumă, deja fusese dat un avans de 100.000 de dolari. Atentatul ar fi urmat să fie comis la una din clădirile de birouri ale omului de afaceri.

Asasinatul ar fi fost plănuit minuțios, încă de acum câteva luni. În decembrie 2016, Poliţia de Frontieră din Ucraina a anunţat autorităţile de la Chişinău de iminenţa acestei acţiuni, după ce doi dintre cei implicați în acest plan au trecut granița în Ucraina. 

Opt persoane au fost reținute în Moldova în legătură cu acest caz și riscă până la 20 de ani închisoare.  În Ucraina au fost reținute nouă persoane, dintre care două sunt luptători care au participat la acțiuni în estul separatist al țării. În afara celor 17 persoane reținute, în dosar ar fi implicate și alte persoane.

„Şase persoane sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, care deţin şi alte cetăţenii, două persoane sunt cetăţeni ucraineni. Membrii grupării criminale şi executorii discutau că este vorba de Vladimir Plahotniuc”, a anunțat procurorul Vitalie Busuioc. „Printre ei (cei reținuți) se află atât executori ai asasinatului, intermediari, persoane de legătură și cei care au contribuit într-o anumită măsură la acțiuni. Fiecare persoană avea un rol concret și știa bine ce acțiuni trebuie să execute”, a declarat Busuioc.

În urma unor percheziţii au fost confiscate arme, aruncătoare de grenade, importante sume de bani şi telefoane de unică folosinţă.

Potrivit agora.md, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauzelor Speciale a dat publicității și interceptări video în care câțiva bărbați discută planul de atac asupra Global Business Center, atac care ar fi urmat să se încheie cu asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Necunoscuții discută căile de atac și-l numesc pe liderul PD „un om care nu e simplu”. Cei trei bărbați din video par să schițeze planul clădirii GBC chiar pe nisip, ghidați de o fotografie. 

asasini plahotniuc

Pentru uciderea lui Plahotniuc ar fi urmat să se folosească grenade și arme de foc. Acesta ar fi urmat să fie ucis fie în biroul său, fie în mașină.

Cei care au comandat omorul, potrivit oamenilor legii, sunt două persoane, cetățeni ai R.Moldova. Unul dintre ei nu a fost prins, ci se află în Federația Rusă, la Moscova.

„S-a stabilit indubitabil legătura grupului cu unul din comanditari, cel aflat la Moscova, cunoscut în lumea criminală atât în R. Modova, cât și în Rusia. În urma perchezițiilor au fost depistate patru grenade, două pistoale cu amortizator, muniții, stații de radio speciale, obiecte de deghizare precum peruci, mustăți, dar și telefoane de unică folosință. De asemenea au fost depistate și acte”, a spus procurorul Busuioc.

Poliția spune că infractorii aveau pregătit și un automobil cu numere lituaniene cu care intenționau să plece peste hotare după săvârșirea asasinatului.


Potrivit Ministerului de Interne de la Kiev, mai multe persoane plănuiau asasinarea la comandă a influentului om de afaceri, cu legături pe scena politică. Poliţia ucraineană a anunţat arestarea unui suspect, care ar fi fost creierul crimei la comandă, în timp ce alte persoane implicate ar fi fost reţinute de forţele de ordine din Republica Moldova.

Poliția din Ucraina a dat publicității imagini de la arestarea suspectului: 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

suspectul arestat plahotniuc asasinare

„Reținerea membrilor grupării criminale și a organizatorilor tentativei de asasinare a fostului vicepreședinte al Parlamentului din Moldova, iar acum omului de afaceri, a avut loc în același timp la Kiev și Chișinău”, a anunțat șeful poliției naționale din Ucraina, Serghei Kneazev. „În capitala Ucrainei au fost reținuți organizatorii și co-executorii în pregătirea crimei. Iar la Chișinău, poliția a reținut executorii principali, la ei au fost confiscați bani și arme”, a mai scris Kneazev.

Autoritățile din Republica Moldova urmează să susțină azi o conferință de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri