Sari la conținut

Plahotniuc, acuzat de asasinul plătit că a comandat uciderea lui Gorbunţov. Victima are altă versiune

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, considerat cel mai influent om din Republica Moldova, este acuzat că a comandat asasinarea bancherului Gherman Gorbunţov. Dezvăluirile au fost făcute, într-un interviu acoordat Jurnal TV, tocmai de Vitalie Proca, interlopul plătit să îl ucidă de Gorbunţov. 

„Comanda e a lui Plahotniuc. Nu ştiu cum îl vede restul lumii, dar eu îl consider un criminal în serie şi ştiu de ce vorbesc aşa”, a declarat Vitalie Proca, încarcerat în Penitenciarul Jilava, pentru Jurnal TV.

Potrvit sursei citate, "interlopul a oferit mai multe detalii despre cum Plahotniuc a încercat să-l determine să dea vina pe Renato Usatîi pentru comandarea asasinării lui Gorbunţov, dar şi alte informaţii şocante despre viaţa din umbră a președintelui PD - inclusiv despre consumul de droguri şi activitatea de proxenet a acestuia".

"Mi s-au făcut niște oferte pentru ca eu să-l scot definitiv din această schemă. Toate arestările din jurul meu s-au făcut pentru un singur lucru, ca să tac și să-l scot din schemă pe Plahotniuc. Să spună că nu-l cunosc și nu are nicio legătură. Dar nu pot să fac asta, pentru că Plahotniuc este ‘tartarul’", mai spune Proca.

Interviul integral AICI.

Reacţionând la declaraţiile lui Vitalie Proca, victima acestuia, Gherman Gorbunţov, susţine în schimb că nu Plahotniuc, ci Renato Usatîi, ales primar al oraşului Bălţi. "Proca a luat bani ca să nu vorbească despre Renato. Renato, lucrezi foarte neprofesionist, încerci să-i faci pe toți idioți. O mică întrebare? Pentru ce are nevoie Plahotniuc de toate acestea? De ce Plahotniuc ar avea nevoie de mine? Interese de afaceri nu sunt. Supărări nu sunt. În afaceri nu ne-am intersectat. De ce ar avea nevoie de mine?", afirmă Gorbunţov, citat de presa din Republica Moldova.

Anul trecut, pe numele lui Usatîi a fost emis mandat internaţional de arestare, sub nănuiala că ar fi comandat asasinarea bancherului Gherman Gorbunţov, operaţiune eşuată, însă. 

Episodul din România

Vitalie Proca, al cărui nume este legat de mai multe asasinate la comandă, este arestat din februarie 2013, când a fost capturat, în baza unui mandat internaţional emis de judecătorii români, pe teritoriul Federaţiei Ruse. 

El a acţionat inclusiv în România, pentru un atac executat în Bucureşti, pentru care a şi fost condamnat. Episodul a avut loc în 26 noiembrie 2012, iar victima a fost un bărbat care locuia în zonă şi care tocmai îşi parcase maşina. Anchetatorii români au reuşit să desluşească iţele atacului, în timp ce victima se zbătea în continuare între viaţă şi moarte în spital. Au descoperit că bărbatul a fost doar victima colaterală al unei răfuieli între clanuri. Adevărata ţintă a lui Vitalie Proca era Dumitru Puiu Mironescu. Detalii AICI şi AICI.

Pe aceeași temă