Moscova răspunde Chișinăului, care ceruse retragerea trupelor ruse din Transnistria: „Să renunțe la asemenea afirmații”

Data actualizării: Data publicării:
aleksei zaitev intr-o conferinta de presă
Aleksei Zaițev, oficial în cadrul MAE rus, critică declarațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la trupele ruse din Transnistria Foto: Profimedia Images

Moscova este deranjată că prezența forțelor ruse în Transnistria este criticată de conducerea Republicii Moldova. Un oficial din Ministerul rus de Externe a spus, joi, că o îndeamnă pe președinta Maia Sandu și „pe ceilalți parteneri moldoveni” să renunțe la asemenea afirmații „care sunt depate de realitatea istorică” și să se concentreze pe rezolvarea problemelor bilaterale, unele dintre acestea fiind „create artificial de Chișinău”, după cum a acuzat reprezentantul diplomației din Federația Rusă.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului de televiziune Pro TV, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că în 1992 Rusia și-a trimis oamenii în Transnistria pentru a împiedica Republica Moldova să devină independentă faţă de Uniunea Sovietică. Maia Sandu a adăugat că Republica Moldova pledează pentru retragerea militarilor ruşi din Transnistria.

„Prezența armatei ruse este în contracție cu statutul de neutralitate și cu prevederile constituționale și respectiv noi optăm și vom continua să optăm pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu. „Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterală cu Federația Rusă, dar este și un subiect pe care îl abordăm la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin de la comunitatea internațională pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru”, a precizat președinta Republicii Moldova.

Replica Moscovei: Trupele rusești nu au fost „trimise” acolo

„Am fost atenți la acest interviu al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. (...) O îndemnăm pe doamna Sandu şi pe alţi parteneri moldoveni să renunţe la asemenea afirmaţii departe de realitatea istorică şi să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti, inclusiv pe cele create artificial de Chişinău, precum şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a reacționat joi, într-o conferință de presă, Aleksei Zaițev, director-adjunct al Departamentului pentru informații și presă din Ministerul rus de Externe.

Potrivit oficialului rus, aprecierile făcute de Maia Sandu cu privire la rolul Rusiei în conflictul transnistrean „nu rezistă la proba criticilor”.

„Este bine cunoscut faptul că trupele rusești nu au fost 'trimise acolo': Armata a 14-a se afla în regiune încă din perioada sovietică și a fost forța care a oprit o vărsare de sânge în masă. În prezent, forțele rusești de menținere a păcii continuă să asigure pacea pe malurile Nistrului. În acest context, nu este deloc potrivit să spunem că cheia rezolvării problemei transnistrene este problema prezenței trupelor rusești în regiune”, a declarat oficialul rus, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Moscova este gata de o „cooperare constructivă și pragmatică” cu Republica Moldova, de al cărei popor „ne leagă o bogată istorie comună și strânse legături culturale și istorice”, a menționat în final Aleksei Zaițev.

Secretarul general al NATO: Rusia să-și retragă forțele din Moldova

La rândul său, miercuri, ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, susținând și că exercițiile efectuate în 25 ianuarie de Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Tranisnistria au încălcat legislația Republicii Moldova și provoacă și mai multe tensiuni în regiune.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, într-o declarație publică, să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. „Rusia ar trebui de asemenea să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurați fără consimțământul țărilor respectie, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia”, a spus Stoltenberg prezentând propunerile Alianței pentru restabilirea legăturilor dintre NATO și Rusia.

La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia se angajase să-şi retragă integral trupele din Republica Moldova şi Georgia, ca parte a Actului Final al Tratatului FACE adaptat (Forţele Armate Convenţionale în Europa) şi a Declaraţiei finale a summitului OSCE, dar această promisiune nu a fost niciodată respectată.

Citiți și: Ambasada SUA din România trolează Moscova: „Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 și nu a mai plecat. Vedeți un tipar aici?”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri