Nancy Pelosi, la Taipei: "SUA nu vor abandona Taiwanul". Președinta Tsai Ing-wen: "Ne susținem ferm suveranitatea"

Data actualizării: Data publicării:
nancy pelosi la conferinta de presa in taiwan alaturi de Tsai Ing-wen
Nancy Pelosi, la Taipei: "SUA nu vor abandona Taiwanul". Președintele Tsai Ing-wen: "Ne susținem ferm suveranitatea". FOTO: Profimedia Images

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul. Ea s-a întânit cu președinta Taiwanului Tsai Ing-wen căreia i-a transmis că vizita ei arată "în mod clar" că SUA nu vor abandona Taiwanul. La rândul ei, Tsai Ing-wen a numit-o pe Pelosi "prieten devotat" și a afirmat că Taiwanul își va "susține ferm" suveranitatea.

Live textul cu informații despre sosirea lui Nancy Pelos în SUA AICI

"Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune. În timpul vizitelor noastre, ale delegațiilor Congresului, avem trei scopuri: unul este securitatea pentru popoarele noastre, pentru securitatea globală. Al doilea este economia - pentru a răspândi cât mai mult prosperitatea. Al treilea este guvernarea. Vrem să creștem colaborarea și dialogul dintre parlamentele noastre. Și o facem în contextul în care președintele nostru a prezentat o inițiativă pentru regiunea Asia-Pacific, pe care o susținem.", a declarat Pelosi.

Ea a declarat că că dorește să fie "clar" că Statele Unite nu vor abandona Taiwanul.

"Astăzi, delegația noastră a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan și suntem mândri de prietenia noastră de durată", a spus Pelosi, alături de președinta Tsai Ing-wen.

"Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwan este crucială și acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici", a spus Pelosi.

 Înaltul oficial american a fost decorat de președinta Taiwanului, care a spus că nu va da înapoi în fața amenințărilor militare ale Beijingului.

Președinta Tsai: Taiwanul își va "susține ferm" suveranitatea  

Președinta Taiwanului Tsai Ing-wen i-a mulțumit lui Nancy Pelosi pentru vizită și a afirmat că Taipei va face "tot ce este nevoie" pentru a-și consolida capacitatea de autoapărare.

"Confruntat cu amenințări militare intense în mod deliberat, Taiwan nu va da înapoi. Vom susține ferm suveranitatea națiunii noastre și vom continua să menținem linia de apărare a democrației", a spus Tsai la biroul prezidențial din Taipei. "În același timp, dorim să cooperăm și să lucrăm cu toate democrațiile din întreaga lume pentru a proteja împreună valorile democratice".

Tsai a spus că se angajează să "mențină pacea și stabilitatea" în strâmtoarea Taiwan și a promis că va face din Taiwan o "forță cheie de stabilizare" pentru securitatea regională și dezvoltarea comerțului global. 

"Taiwan este un partener de încredere al Statelor Unite. Vom continua să lucrăm cu Congresul SUA, precum și cu administrația pentru a consolida cooperarea în domenii precum securitatea Indo-Pacific, dezvoltarea economică, lanțurile de aprovizionare, pentru a întări și mai mult relațiile Taiwan-SUA", a adăugat Tsai.  

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri