NATO: Ucraina a cerut ajutor internațional pentru urgențe pe scară largă

Data actualizării: Data publicării:
militar culcat cu arma in. pozitie de tragere in donbas, ucraina
Situația la granițele Ucrainei se tensionează. Foto: Getty Images / Andrew Burton

Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei se pregătește de mai multe urgențe pe scară largă de feluri diferite care îi pot afecta populația civilă. Centrul de Coordonare Euro-Atlantic pentru Răspuns la Dezastre (EADRCC) a primit, marți, 15 februarie, o solicitare pentru ajutor internațional din partea Ucrainei, anunță NATO.

Luni, Volodimir Zelenski a spus că există informația că invazia rusească ar începe din 16 februarie. El a spus că a decretat ca această zi să fie declarată „Ziua Unității”.

Rusia a desfășurat peste 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton.

Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că „nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.

De asemenea, SUA și alte țări europene și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât mai curând pentru a nu fi în pericol, iar ambasada americană a fost mutată de la Kiev la Lvov, în vestul țării.

Joe Biden va face, marți seară, declarații privind cele mai recente evoluții ale crizei din Ucraina, în condițiile în care o invazie rusească este tot mai iminentă.

Editor : Adrian Dumitru | Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri