Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării care a cerut o pauză în procesul de reformă judiciară

Data publicării:
Benjamin-Netanyahu
Premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe ministrul Apărării, Yoav Galant, care a cerut, în urmă cu o zi, o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut de biroul prim-ministrului. „Premierul Benjamin Netanyahu a decis să îl înlăture din funcţie pe ministrul Apărării, Yoav Gallant”, au transmis oficialii.

Sâmbătă seară, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a cerut o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară al guvernului, în contextul în care zeci de mii de israelieni protestează la Tel Aviv faţă de acest proiect controversat.

În urmă cu câteva zile, premierul Benjamin Netanyahu îi amenința pe protestatari afirmând că că „violenţa şi anarhia nu vor fi tolerate”. „Sunt cei care cer blocarea autostrăzilor, refuzul, sânge pe străzi şi atacarea unor oficiali. Nu vom accepta asta. Nu vom accepta violenţa - din orice parte”, spunea premierul israelian.

Sute de mii de israelieni continuă să iasă în stradă în stradă în fiecare săptămână, de luni bune, pentru a protesta împotriva reformei justiției promovate de coaliţia de guvernare din Israel, cea mai de dreapta din istoria ţării.

Reforma urmăreşte creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor și, potrivit opozanţilor săi, aceasta pune în pericol caracterul democratic al statului Israel, ceea ce stârnește îngrijorări atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri