Nord-coreeni plecați la muncă în Rusia fug și se ascund, după ce au fost anunțați că vor fi trimiși la lucru în Ucraina

Data publicării:
muncitori in constructii
Muncitori în construcții nord coreeni FOTO: Profimedia Images

Din ce în ce mai mulți muncitori în construcții nord-coreeni duși la lucru în Rusia fug de la locul de muncă după ce au fost informați că vor fi trimiși în zonele controlate de ruși din Ucraina, potrivit Radio Free Asia.

Guvernul nord-coreean trimite grupuri mari de muncitori în Rusia, pentru a încasa monedă străină atât de necesară importurilor. Potrivit înțelegerii, muncitorii nord-coreeni virează o parte importantă a veniturilor realizate către guvernul de la Phenian, dar tot le rămâne mai mult decât ar câștiga acasă cu un job similar

Însă acum au fost informați că există cerere pentru construcții în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, așa că o parte din ei vor fi mutați acolo. Prin urmare, un număr tot mai mare de muncitori nord-coreeni își abandonează locurile de muncă și se ascund, a declarat un cetățean rus de origine coreeană pentru sursa citată.

„Lucrătorii nord-coreeni nu mai sunt văzuți nicăieri pe șantierele de construcții în aceste zile. Asta după ce comandamentul a ordonat să înceteze lucrul, în vederea efectuării unei anchete interne, pentru că un număr tot mai mare dintre ei încearcă să evadeze după ce au auzit că vor fi dislocați în regiunea Donbas din Ucraina”, a declarat sursa pentru Radio Free Asia.

„Muncitorii sunt speriați. La începutul lunii septembrie, Phenianul le-a ordonat coordonatorilor de echipe să adune muncitorii și să-i pună în așteptare, în loc să-i direcționeze spre alte lucrări, așa cum s-a procedat până acum”, a mai spus sursa.

Muncitorii din Coreea de Nord sunt foarte conștienți de invazia Rusiei în Ucraina, a mai spus cetățeanul rus de origine coreeană. Deși guvernul de la Phenian controlează fluxul de informații în interiorul granițelor, nu poate bloca informațiile care ajung la cetățenii aflați peste hotare.

„După ce au primit vestea că muncitorii vor fi mutați în curând pe un nou șantier, în Ucraina, după ce aveau să-și termine lucrarea, mulți au evadat. Nu doar muncitorii din construcții, ci și oficialii trimiși să-i coordoneze”, a mai spus sursa.

Şantierele din Vladivostok, Orientul Îndepărtat al Rusiei, sunt acum goale.

„Știu că unele companii nord-coreene sunt în alertă, pentru că oficialii responsabili cu managementul lucrătorilor au fugit unul după altul”, a spus o altă sursă.

Problema evadării muncitorilor nu este nouă. Chiar și în vremuri mai liniștite, mulți nord-coreeni dislocați în Rusia au fugit, în principal din cauza condițiilor grele de muncă. Dar, după ce au venit știrile de la consulatul nord-coreean despre plecarea în Ucraina, numărul evadărilor a crescut.

Ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, a vorbit despre posibilitatea de a trimite muncitori nord-coreeni în Ucraina într-un interviu din luna iulie.

În septembrie 2018, în Rusia mai locuiau 21.000 de muncitori nord-coreeni, potrivit unui raport din luna decembrie a acelui an al Ministerului de Externe rus. Aproximativ 19.000 dintre aceștia erau angajați la fabrici, ferme și șantiere. În urma adoptării Rezoluției 2397 a Consiliului de Securitate al ONU în decembrie 2017, zeci de mii de muncitori nord-coreeni din Rusia au fost repatriați până la sfârșitul anului 2019.

Deși sancțiunile interzic Coreei de Nord să trimită lucrători în străinătate și împiedică țările să elibreze vize de muncă pentru nord-coreeni, este cunoscut faptul că Phenianul trimite muncitori în China și Rusia cu vize de scurtă durată pentru studenți sau turistice, pentru a evita sancțiunile.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri