Noul premier al Japoniei, la testul alegerilor la doar câteva săptămâni de la preluarea puterii

Data actualizării: Data publicării:
O femeie cu geacă verde ține în mână un pliant electoral cu prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida
„Împreună cu voi într-o nouă eră”. Premierul Fumio Kishida trece prin primul său test electoral de la ocuparea funcției. Foto: Profimedia Images

Votanții japonezi merg la urne, duminică, pentru a decide dacă întăresc sau dacă slăbesc mandatul noului prim-ministru, Fumio Kishida, într-o perioadă în care pare că partidul de guvernământ LDP, care a dominat politica japoneză după Al Doilea Război Mondial, este în cea mai slabă poziție a sa, relatează Reuters.

Scrutinul reprezintă primul test pentru Kishida, care a devenit prim-ministru la începutul acestei luni după ce predecesorul său, Yoshihide Suga a renunțat la post la doar un an de la demisia lui Shinzo Abe, cel mai longeviv șef de guvern japonez.

Partidul de guvernământ, LDP, căzut puternic în sondaje în ultima perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea înregistra un scor istoric minim la alegerile de duminică, însă cel mai probabil va păstra guvernarea într-un aranjament de coaliție cu partidul Komeito, un partid mai mic, pacifist și social-conservator.

Deși campania de vaccinare japoneză a mers mai greu inițial, aflându-se în urma altor țări dezvoltate, acum, peste 70% dintre japonezi sunt vaccinați cu schemă completă, iar numărul infectărilor a scăzut semnificativ. Unii dintre votanți rămân, totuși, circumspecți.

Cel mai mare partid de opoziție, Partidul Democrat Constituțional, ar putea să obțină mai multe locuri în noul parlament, însă este puțin probabil ca LDP să fie scos de la guvernare, chiar dacă poziția sa va fi semnificativ slăbită.

Japonia poate fi considerată un sistem politic cu partid dominant, în condițiile în care LDP s-a aflat la putere aproape continuu de la fondarea sa în 1955, cu excepții doar între 1993 și 1994 și între 2009 și 2012.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri