Nudiștii din Catalonia sunt supărați că pe plajele lor vin turiști în costum de baie. „E o lipsă de respect”

Data publicării:
Plajă în Catalonia.
Plajă în Catalonia. Foto: Profimedia

Pe o porțiune de plajă din Catalonia, Segimon Rovira a început să se simtă conștient de fizicul său. În cei 56 de ani ai săi, plajele din zonă au fost frecventate în principal de nudiști. Acum, însă, s-a văzut înconjurat de oameni în costume de baie, relatează The Guardian.

„Înainte, oamenii ajungeau la o plajă pentru nudiști și fie plecau, fie se dezbrăcau. Acum stau în costumele de baie. Dar nu își dau seama că, dacă sunt mulți, ajung să ne facă să ne simțim inconfortabil. Este o lipsă de respect”, spune Rovira.

Acum, Rovira și alți nudiști din Catalonia ripostează printr-o campanie menită să protejeze tradiția asociată cu aproximativ 50 de plaje din regiune.

Nudismul nu este interzis în Spania, poți face plajă nud pe orice plajă”, a spus Rovira, care conduce Federația Naturistă-Nudistă din Catalonia.

„Dar pentru a nu deranja oamenii, preferăm să mergem pe plaje care au fost în mod tradițional nudiste și unde majoritatea oamenilor sunt goi. Vrem ca oamenii să respecte acest lucru”, explică el.

Recent, asociația a trimis o scrisoare guvernului catalan, solicitând o întâlnire pentru a aborda „discriminarea cu care se confruntă nudiștii pe plajele din Catalonia”. Grupul a început deja să analizeze potențiale solicitări, de la semnalizarea plajelor pentru nudiști până la o campanie de conștientizare, care să contribuie la stimularea respectului pentru naturism. Încă nu au primit un răspuns.

În centrul a ceea ce presa locală numește „invazia textilă” se află boom-ul turismului și explozia rețelelor sociale. Un număr tot mai mare de bloguri și ghiduri de călătorie care caută noi destinații pentru turiști au scris despre cele mai curate și mai ascunse plaje din regiune, ignorând adesea legăturile lor de lungă durată cu nudismul.

Alteori, cei care merg pe plajă au ales să treacă cu vederea aceste legături, trecând pe lângă semnele pe care scrie „plajă pentru nudiști” pentru a-și asigura un loc pe nisipurile aurii.

Rezultatul amenință să erodeze în mod constant naturismul.

„Sunt nudiști care au încetat să meargă pe unele plaje pentru că sunt prea aglomerate și sunt prea mulți oameni care poartă costume de baie și se simt incomod”, a spus Rovira.

Alții au ales să rămână îmbrăcați, descurajați de mulțimile de vizitatori care folosesc telefoanele pentru a face fotografii.

„Oamenii care sunt goi nu vor ca fotografiile lor să ajungă pe rețelele sociale”, spune el.

Unii nudiști au perseverat, doar pentru a deveni ținta glumelor, privirilor insistente și, uneori, a remarcilor denigratoare.

„Din păcate, femeile sunt de obicei hărțuite”, a spus Rovira. „Deci sunt discriminate de două ori; pentru că sunt nudiste și pentru că sunt femei.”

Speranța sa este că această campanie va contribui la asigurarea faptului că anumite plaje rămân spații sigure pentru naturiști și contribuie la păstrarea tradiției.

„Este foarte complicat să începi să practici naturismul când ești înconjurat de oameni îmbrăcați. De aceea credem că este important să avem spații pentru nudiști în care majoritatea oamenilor sunt nud, astfel încât oamenii să fie încurajați să încerce”, spune Rovira.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri