O anomalie a pandemiei: un mic aeroport a devenit unul dintre cele mai aglomerate din lume

Data actualizării: Data publicării:
Un avion decolează de pe aeroportul din Frankfurt
FOTO: Guliver/ Getty Images

Aeroportul internațional din Anchorage, Alaska, nu este la fel de spectaculos sau extins precum altele, însă în timpul pandemiei a crescut puternic în importanță și trafic. Acest mic aeroport, care deservește 300.000 de oameni, aflat la distanță egală între New York și Tokyo, a fost pe 25 aprilie cel mai aglomerat din lume, informează CNN.

Pe 25 aprilie 2020, aeroportul Ted Stevens din Anchorage a avut 948 de aterizări și decolări. Spre comparație, Heathrow din Londra a avut în acea dată 682 de decolări și aterizări.

"Sâmbătă este o zi aglomerată pentru operațiunile cargo, activitatea noastră principală, însă este o zi cu puțini pasageri", a explicat Jim Szczesniak, managerul aeroportului. "Spre exemplu, pe data de 2 mai, Anchorage a avut 744 de operațiuni, în timp ce aeroportul a avut 579 și Atlanta 529", adaugă acesta.

Traficul de pasageri a scăzut cu peste 90% de la declanșarea pandemiei de coronavirus, potrivit raportului Airports Council International (AIC) al celor mai aglomerate aeroporturi. "Cererea a aproape a dispărut complet", a spus Angela Gittens, directorul ACI.

A crescut totuși traficul aerian de mărfuri, motiv pentru care aeroportul din Anchorage - în mod normal al cincilea cel mai aglomerat aeroport de mărfuri din lume - a cunoscut o creștere puternică. Potrivit lui Szczesniak, aceasta se datorează faptului că o mare parte din echipamentele necesare luptei cu pandemia în SUA sunt produse în Asia.

Anchorage are o poziție geografică avantajoasă, aflându-se la cel mult 9 ore și jumătate la 90% din statele industrializate ale lumii. Astfel, avioanele pot decola pline cu marfă, dar cu numai jumătate din combustibilul necesar până la destinație. Aterizează la Anchorage, realimentează și pleacă spre destinație.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri