Oficial american pentru Reuters: Simptomele lui Abramovici, legate mai degrabă de factori de mediu decât de o otrăvire

Data actualizării: Data publicării:
roman abramovici schitand un zambet
Roman Abramovici a acuzat simptome ciudate și chiar și-ar fi pierdut vederea pentru câteva ore după o întâlnire avută la Kiev, la începutul lunii martie, cu negociatori ucraineni Foto: Profimedia Images

Simptomele acuzate de oligarhul rus Roman Abramovici și de cei doi negociatori ucraineni ar fi legate mai degrabă de anumiți factori de mediu decât de o tentativă de otrăvire, potrivit evaluării serviciilor americane de spionaj, a declarat pentru Reuters un oficial american sub acoperirea anonimatului.

„Informațiile sugerează în mare măsură că a fost vorba de ceva legat, de pildă, de factori de mediu, nu de otrăvire”, a spus oficialul, fără să dea detalii.

Magnatul rus Roman Abramovici și doi negociatori ucraineni ar fi prezentat simptomele unei otrăviri după o întâlnire pe care care au avut-o la Kiev în data de 3 martie, a scris „The Wall Street Journal”, informațiile fiind confirmate și de o investigație a grupului Bellingcat, dar și de purtătorul de cuvânt al oligarhului rus.

Cei trei ar fi început să aibă simptome după ce au avut o întâlnire la Kiev, la începutul acestei luni, în condițiile în care miliardarul rus s-ar fi implicat într-o mediere a conflictului și ar fi avut mai multe deplasări, făcând naveta între Moscova și Ucraina.

La câteva ore după prima lor întâlnire, la începutul lui martie, magnatul rus și doi dintre ucrainenii care au participat la discuție au început să aibă mâncărimi la ochi, lăcrimări și chiar dureri ca niște înțepături, precum și iritații pe față și mâini. Cei trei nu mâncaseră decât niște ciocolată și băuseră apă în orele dinainte de a prezenta simptome. Mai mult, miliardarul rus și-ar fi pierdut chiar vederea pentru câteva ore, potrivit unei surse citate de WSJ.

La discuții ar fi participat patru persoane, dar doar trei dintre ele au avut aceste simptome ciudate.

Potrivit experților în domeniu, concentrația presupusului atac chimic ar fi fost insuficientă pentru a provoca moartea, dar îndeajuns ca să sperie victimele. Sunt suspiciuni că în spatele atacului ar fi un grup de radicali din cercurile puterii de la Moscova, care ar vrea să pună capăt negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri