Oligarhii lui Putin au pierdut aproape 100 de miliarde de dolari anul acesta, din cauza războiului din Ucraina

Data publicării:
Abramovici s-a îmbogățit din afaceri cu petrol și gaze în anii ‘90 și a devenit proprietarul companiilor care controlează clubul de fotbal Chelsea în 2003. Foto: Profimedia Images
Abramovici s-a îmbogățit din afaceri cu petrol și gaze în anii ‘90 și a devenit proprietarul companiilor care controlează clubul de fotbal Chelsea în 2003. Foto: Profimedia Images

Cei mai bogați oligarhi ruși au pierdut aproape 100 de miliarde de dolari anul acesta, din cauza sancțiunilor impuse de Occident în urma declanșării războiului din Ucraina, scrie The Guardian, preluând date din indexul miliardarilor publicat de Bloomberg. 

Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, a înregistrat cele mai mari pierderi, averea sa scăzând la mai puțin de jumătate, până la 7,8 miliarde de dolari (pierdere de 57%).

Abramovici este unul dintre primii oligarhi ruși care au devenit ținta sancțiunilor impuse de Marea Britanie, după ce autoritățile l-au acuzat că are „legături clare” cu regimul Putin și că face parte dintr-un grup de bogați oameni de afaceri ruși care „au mâinile pătate de sânge”.

Averea lui Ghenadi Timcenko, miliardar în domeniul energiei și apropiat de-ai lui Putin, a pierdut 48% din averea sa, care a ajuns la 11,8 miliarde de dolari, iar Suleiman Kerimov, un alt oligarh apropiat de Putin, a pierdut 41% din avere, ajungând la 9 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Guvernul britanic a blocat bunuri aparținând oligarhilor și altor cetățeni ruși în valoare de aproape 22 de miliarde de dolari, potrivit unui bilanț oficial publicat recent. Au fost impuse sancțiuni împotriva a 1.271 de persoane, printre care și Roman Abramovich sau Vladimir Potanin, supranumit „Regele Nichelului”, al doilea cel mai bogat rus.

În total, cei aproape 25 de oligarhi ruși din indexul Bloomberg au pierdut circa 95 de miliarde de dolari în 2022.

Totuși, aceste pierderi sunt mici în comparație cu cele înregistrate de miliardarii americani din domeniul tehnologiei. Averea lui Elon Musk a scăzut aproape la jumătate, la 138 de miliarde de dolari, după scăderea valorii acțiunilor la compania Tesla.

El nu mai este cel mai bogat om din lume, fiind detronat de acționarul majoritar și directorul grupului de produse de lux LVMH, Bernard Arnault.

Averea lui Mark Zuckerberg, deținătorul Facebook, a scăzut cu 65%, până la 45 de miliarde de dolari.

În total, cei mai bogați 500 de oameni ai planetei au pierdut aproape 1.400 de miliarde de dolari în 2022.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri