Opoziția cere demiterea lui Bolsonaro pentru „instigare la lovitură de stat”

Data actualizării: Data publicării:
Jair Bolsonaro susține un discurs.
Pe fondul crizei sanitare, președintele Jair Bolsonaro a provocat una politică. Foto: GettyImages

Liderii opoziției cer înlăturarea imediată a lui Jair Bolsonaro pentru a preveni ca „halucinaţiile autoritare, care instigă la o lovitură de stat” să devină realitate.

Nu putem să fim martorii acestei barbarii,” a declarat parlamentarul Marcelo Freixo, în timp ce parlamentarii cereau demitea lui Bolsonaro pentru „încercarea ilegală de cooptare a forțelor armate”.

Decizia lui Bolsonaro de demitere a ministrului Apărării al Braziliei, generalul Fernando Azevedo e Silva, și plecările șefilor celor trei ramuri ale armatei au zguduit a patra cea mai mare democrație din lume.

„Vorbim despre o încercare a președintelui de a aranja o lovitură de stat - deja în derulare - și de aceea reacționăm”, a declarat Alessandro Molon, unul dintre liderii opoziției, citat de The Guardian.

João Roberto Martins Filho, expert militar, este de părere că există cel puţin opt diferite explicaţii pentru ruptura dintre Bolsonaro şi şefii armatei, fără a putea spune care este cea adevărată. „Nu ştim nici măcar ce a propus Bolsonaro. E suficient de nebun pentru a propune astfel de lucruri, însă nu știm exact și va fi greu de aflat”, a spus Marins Filho, precizând că nu este convins de eforturile liderilor armatei înlăturaţi de preşedintele brazilian de a se poziţiona ca apărători ai democraţei.

L-au ales pe Bolsonaro, l-au sprijinit pe Bolsonaro, au ocupat poziţii în cabinetul lui și acum vor să iasă drept democraţi. Dacă chiar sunt în favoarea Constituţiei, s-ar întoarce în cazarme şi ar avea grijă de securitatea naţională, așa cum se întâmplă în statele europene”, a mai spus acesta.

E un moment important pentru democraţia braziliană”, a declarat Brian Winter, redactor şef al publicaţiei Americas Quarterly. Winter spune că cea mai plauzibilă ipoteză este că Bolsonaro vrea să numească în poziţii cheie din conducerea armatei oameni care să îl apere în procesul de impeachment, sau care să îi ofere sprijin dacă nu va câştiga alegerile din 2022.

Temerile lui Bolsonaro cu privire la posibilitatea de a nu obține un al doilea mandat par să se fi intensificat în ultimele luni, sondajele arătând că sprijinul i-a fost afectat de modul său de abordare a crizei Covid. În plus, revenirea neașteptată a inamicului său politic Luiz Inácio Lula da Silva îi reduce semnificativ șansele la un nou mandat.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri