Organizația separatistă kurdă PKK oprește ”operațiunile” împotriva Turciei. ”Seismul a provocat o mare catastrofă”

Data publicării:
lider organizatia PKK
Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) anunță că oprește ”operațiunile” împotriva Turciei, după cutremurele care au devastat țara. Foto: Profimedia Images

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a anunțat vineri că îşi suspendă temporar "operaţiunile" în Turcia după puternicele cutremure care au făcut mii de victime, ultimul bilanț indicând cel puţin 18.342 de morţi în această ţară, informează AFP. "Seismul a provocat o mare catastrofă. Mii dintre ai noştri sunt încă sub dărâmături. Toată lumea trebuie să-şi mobilizeze toate mijloacele", a afirmat un înalt responsabil al mişcării.

"Oprim operaţiunile în oraşele din Turcia. Am decis să nu efectuăm niciun fel de operaţiune atât timp cât statul turc nu ne atacă", a declarat Cemil Bayik, un înalt responsabil al mişcării, citat de agenţia Firat, apropiată PKK, considerată drept organizaţie teroristă de Ankara şi aliaţii ei occidentali.

PKK, care duce din 1984 o luptă armată împotriva forţelor turce, este calificată drept organizaţie teroristă de către Ankara, SUA şi Uniunea Europeană.

Armata turcă desfăşoară cu regularitate operaţiuni împotriva PKK în Turcia, dar şi împotriva bazelor sale din Irak şi a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) în Siria, aliate ale SUA în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statului Islamic, dar acuzate de Turcia că sunt afiliate PKK.

Autorităţile turce au atribuit PKK şi YPG atentatul care a lovit la 13 noiembrie trecut centrul Istanbulului făcând şase morţi şi peste 80 de răniţi.

Cele două grupări au dezminţit orice implicare în acest atac.

Turcia blochează din mai intrarea Suediei - alături de Finlanda - în NATO, acuzând-o că adăposteşte pe teritoriul său membri PKK.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri