Pandemia a afectat finanțele reginei Elisabeta. Monarhia britanică recunoaște că se va confrunta cu dificultăţi financiare în viitor

Data publicării:
Regina Elisabeta a II-a adresându-se națiunii de la castelul Windsor la 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei
Regina Elisabeta a II-a adresându-se națiunii de la castelul Windsor. Foto: Profimedia Images

Casa regală britanică se aşteaptă la o perioadă dificilă în viitor, din cauza pandemiei de coronavirus. În exerciţiul său anual de transparenţă faţă de contribuabilul britanic, casa regală a publicat cheltuielile sale aferente exerciţiului fiscal care s-a încheiat la sfârşitul lunii martie. Aceste cheltuieli s-au ridicat la 90 milioane de euro, scrie Agerpres

Suma totală a înregistrat o creştere uşoară în raport cu anul precedent, când alocaţia suverană, dedicată activităţilor oficiale ale familiei Windsor şi întreţinerii reşedinţelor regale, a fost de 82,2 milioane de lire sterline.

Impactul generat de noul coronavirus asupra finanţelor regale este aşteptat să se regăsească în următorul exerciţiu bugetar, întrucât izolarea la domiciliu a populaţiei britanice a fost decretată la sfârşitul lunii martie. Casa regală anticipează o scădere a veniturilor sale, asociată reducerii numărului de vizitatori în reşedinţele regale, cu aproximativ 15 milioane de lire sterline pentru următorii trei ani.

Un buget separat, consacrat cheltuielilor pe termen lung pentru a salva tapiseriile de la Buckingham Palace, va fi afectat de o scădere a veniturilor cu 20 de milioane de lire sterline. Legea britanică prevede că alocaţia regală nu poate să scadă brusc de la un an la altul. Cu toate acestea, familia regală nu doreşte să ceară mai mulţi bani de la contribuabilul britanic.

"În faţa acestor provocări, nu avem nicio intenţie să solicităm finanţări suplimentare, ci vom încerca să amortizăm impactul prin eforturile noastre", a declarat în faţa jurnaliştilor Michael Stevens, trezorierul reginei. Casa regală a îngheţat deja salariile şi angajările şi încearcă să îşi reducă din cheltuielile non-esenţiale.

Raportul cuprinde şi o serie de detalii privind călătoriile membrilor familiei regale britanice: 16.440 de lire sterline pentru un zbor privat pentru ca prinţesa Anne să asiste la un meci de rugby Italia-Scoţia, la Roma, în februarie 2020; sau suma de 15.848 de lire sterline pentru ca prinţul Andrew să meargă în Irlanda de Nord, în iulie 2019, înainte ca "fiul preferat" al reginei să cadă în dizgraţie şi să se retragă din viaţa publică, din cauza legăturilor sale cu finanţistul american Jeffrey Epstein, care a murit în închisoare după ce a fost acuzat de violuri şi agresiuni sexuale asupra mai multor minore.

Pentru aceste deplasări legate de activităţile lor oficiale, niciun zbor comercial nu corespundea orarului de lucru al membrilor casei regale, a explicat o sursă din administraţia regală.

Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, care au stârnit o adevărată furtună mediatică atunci când au anunţat în luna ianuarie că se retrag din rândul membrilor cu rol activ ai casei regale, plătesc chirie pentru vila Frogmore, reşedinţa lor din Marea Britanie, a cărei sumă nu a fost divulgată.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri