Papa Francisc: Războiul din Ucraina este global și nu se va termina prea curând

Data publicării:
Papa Francisc cu un microfon în mână și cu gesticulând cu cealaltă mână
Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a descris războiul din Ucraina ca fiind unul „global” și spune că nu crede că se va „încheia prea curând”. Afirmațiile au fost făcute într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC Sociedad, potrivit Sky News.

De altfel, nu este pentru prima dată când Papa pare să sugereze că Rusia nu ar fi în totalitate de vină pentru războiul declanșat în Ucraina. 

Într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC Sociedad, Papa a spus: „Nu văd un sfârșit pe termen scurt, deoarece acesta este un război global. Să nu uităm asta. Sunt multe mâini implicate. Este global.”

„Cred că războiul este purtat atunci când un imperiu începe să slăbească. Și când există arme de folosit, testat și vândut. Miza este foarte mare”, a mai spus Suveranul Pontif.

Papa a fost criticat anterior când a sugerat că NATO a provocat Rusia să invadeze Ucraina. 

Însă, ulterior, Suveranul Pontif a criticat deschis Rusia. El a comparat războiul cu „genocidul teribil” din anii 1930, când Stalin a provocat foamete în țară și i-a lăudat pe ucrainenii „curajoși” pentru că au luptat pentru supraviețuire.

De asemenea, a fost fotografiat plângând pentru suferința ucrainenilor în timpul unei rugăciuni la Roma la începutul acestei luni.

Papa a oferit de mai multe ori medierea Vaticanului pentru a rezolva conflictul. În octombrie, pentru prima dată, Papa l-a implorat direct pe președintele rus Vladimir Putin să oprească „spirala violenței și a morții” din Ucraina.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri