PentagonLeaks: Taiwanul, extrem de vulnerabil la un atac aerian din partea Chinei. Cum poate păcăli Beijingul radarele americane

Data publicării:
China Extends Military Drill Around Taiwan - 08 Aug 2022
China simulează lovituri împotriva unor „ținte cheie” din Taiwan. Foto: Profimedia Images

Taiwanul este extrem de vulnerabil la un potenţial atac aerian din partea Chinei. Mai mult, un astfel de atac ar fi mai greu de detectat de către serviciile de informaţii americane din cauza noilor tactici ale Beijingului, arată documentele scurse de la Pentagon, consultate de Washington Post.

Oficialii americani se tem că apărarea aeriană a Taiwanului nu va putea „detecta cu acurateţe lansările de rachete” şi nu va putea să le răspundă eficient şi rapid, conform acestor documente confidenţiale, a căror autenticitate nu a putut fi verificată în mod independent de AFP, scrie Agerpres.

Puţin peste jumătate din forţele aeriene din Taiwan ar putea fi utilizabile în luptă, iar mutarea unora din aceste avioane în adăposturi ar putea dura o săptămână, spune Washington Post, pe baza surselor citate.

Ele fac parte dintr-o serie de documente secrete americane lansate pe internet, o scurgere de informaţii care pune Washingtonul într-o situaţie jenantă. Un tânăr militar în vârstă de 21 de ani, Jack Teixeira, suspectat că se află în spatele incidentului, a fost inculpat vineri.

Potrivit documentelor citate de Washington Post, noile tactici desfăşurate de Beijing, cum ar fi utilizarea navelor civile pentru exerciţii militare, au „erodat” capacitatea serviciilor de informaţii americane de a detecta un atac asupra Taiwanului înainte ca acesta să aibă loc. De asemenea, SUA pun la îndoială eficienţa exerciţiilor militare ale Taiwanului în pregătirea pentru un atac real.

Tensiunile din jurul Taiwanului, insulă autonomă despre care Beijingul pretinde că este una din provinciile sale, au crescut în ultimele săptămâni. Armata chineză a organizat recent exerciţii militare de amploare după o întâlnire între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi a treia persoană ca importanţă în conducerea statului american, Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri