Pentru prima dată, Republica Moldova nu va mai consuma gaze din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
moldovagaz
Compania națională MoldovaGaz. Foto: Profimedia Images

Moldova a încheiat un acord pe termen scurt pentru furnizarea de energie care va ajuta la independența energetică față de Rusia a uneia dintre cele mai vulnerabile economii din Europa, a transmis vicepremierul Andrei Spînu.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a declarat că furnizorul național de gaze Moldovagaz va cumpăra 100 de milioane de metri cubi de la compania locală Energocom în această lună. Ar fi pentru prima dată când Moldova nu va mai consuma gaz cumpărat din Rusia, a scris acesta pe Telegram.

„Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, arată mesajul lui Spînu.

Gazul cumpărat de la gigantul de stat rus Gazprom este momentan furnizat regiunii separatiste Transnistria, loiale Kremlinului, în schimbul electricității.

Energocom depozitează gaze în infrastructură aflată în Ucraina și România. Nu este clar însă de unde cumpără Energocom gazul, potrivit Reuters.

Moldova a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina începută pe 24 februarie. Relațiile bilaterale sunt de asemenea tensionate de prezența în Transnistria a trupelor de menținere a păcii ale Rusiei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri