Pericol la bordul unui petrolier. Ore în șir, echipajul uriașei nave a stat baricadat din cauza unor pasageri clandestini violenți

Data publicării:
petrolierul Nave Andromeda
Petrolierul „Nave Andromeda” a cerut ajutor din cauza unor pasageri clandestini de la bord, care au devenit violenți Foto: Profimedia

Au fost ore lungi de tensiune, duminică, la bordul unui petrolier aflat în largul coastelor Marii Britanii. Echipajul uriașei nave, ce transporta 42.000 de tone de petrol, a fost amenințat de mai mulți pasageri clandestini care se strecuraseră la bord.

La nouă ore după ce fusese declanșată alarma, criza de la bordul vasului încă nu se încheiase.

Forţele de ordine fuseseră alertate în cursul dimineţii asupra situaţiei dificile prin care trece echipajul petrolierului „Nave Andromeda”, care se afla la circa şase mile distanţă de Insula Wight.  

Petrolierul cu o lungime de 228 de metri naviga sub pavilion liberian și plecase la începutul lunii octombrie din Nigeria, urmând să acosteze duminică în portul britanic Southampton. A cerut ajutor în momentul în care pasagerii clandestini au devenit violenți. 

Imediat, a fost stabilită o zonă de securitate de trei mile în jurul navei, iar poliţia a apelat la armată. 

Forțele speciale au așteptat întunericul pentru a acționa

Ministrul britanic al apărării a spus că suspectează o încercare deturnare a navei și împreună cu ministrul de interne a autorizat o operațiune în forță.

În cele din urmă, în cursul serii, au intervenit forțele speciale. Era întuneric și vremea nefavorabilă. Militarii au sosit la bordul a șase elicoptere. Au fost aduși și scafandri, pentru a verifica dacă nava nu a fost cumva minată. 

În nouă minute, intervenția a fost gata. Șapte suspecți au fost arestați, relatează BBC.

Ce s-a întâmplat la bordul navei

Echipajul, care se baricadase în camera de siguranță a navei, este teafăr. 

Petrolierul plecase din Laos și nu făcuse nicio escală. Armatorul vasului este o companie grecească renumită, Navios.

Potrivit unor surse din cadrul acestei companii, echipajul știa de existența celor șapte clandestini de la bord, dar aceștia au devenit violenți în momentul în care vasul se apropia de Insula Wight. Se pare că pasagerii clandestini s-au enervat în momentul în care echipajul a încercat să-i închidă într-o cabină. 

În fața amenințării, echipajul s-a baricadat în cabina de siguranță - o zonă securizată de la bordul navei, care dispune de mijloace de telecomunicații. Este o procedură standard în cazul unui atac. De acolo, echipajul a contactat Paza de Coastă, care a alertat poliția.

Potrivit proprietarului navei, nu a fost vorba, totuși, despre o tentativă de piraterie.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri