Peste o treime dintre execuțiile din SUA din 2022 au fost greșite

Data actualizării: Data publicării:
seringă, recipient și litere care formează cuvânt death penalty
În patru state – Idaho, Ohio, Tennessee și Carolina de Sud – execuțiile au fost întrerupte pentru că autoritățile nu au putut să ducă la bun sfârșit protocolul. Foto cu caracter illustrativ: Profimedia Images

Peste o treime din execuțiile din Statele Unite din acest an au fost efectuate greșit, au fost problematice sau au provocat suferință celor condamnați, conform unui nou raport, citat de BBC.

Centrul de Informații pentru Pedeapsa Capitală informează că șapte dintre cele 20 de execuții au avut probleme mari și vizibile sau au durat mult mai mult decât era uzual.

Într-unul dintre incidente, personalul care trebuia să efectueze procedura de injectare a serului letal a avut nevoie de trei ore pentru a pregăti perfuzia – cea mai lungă execuție prin injecție letală din istoria SUA.

În total, 18 oameni au fost executați în șase state americane de-a lungul anului. Este vorba de cel mai mic număr al execuțiilor din ultimii ani. „Toți indicatorii ne arată că avem un declin continuu al pedepsei capitale”, spune Robert Dunham, director executiv la DPIC.

Raportul organizației non-profit, care are o poziție neutră în ce privește pedeapsa cu moartea, arată că execuțiile au fost vizibil problematice ca urmare a incompetenței, eșecului în a respecta protocolul sau un protocol defectuos.

În patru state – Idaho, Ohio, Tennessee și Carolina de Sud – execuțiile au fost întrerupte pentru că autoritățile nu au putut să ducă la bun sfârșit protocolul.

Michael Benza, un profesor de drept care a reprezentat legal condamnați la moart, a declarat pentru BBC că principalul motiv pentru execuțiile eșuate este „folosire unui model medical de execuție, injecția letală, fără a folosi personal medical pentru efectuarea accestuia”.

„Asta înseamnă că oamenii sunt nepregătiți să gestioneze probleme care pot apărea. De asemenea, oamenii ca sunt condamnați la moarte sunt, în general, oameni cu o sănătate precară, bolnavi sau foști consumatori de droguri și apar probleme la injectarea substanței.

După 40 de ani, statele arată că sunt incapabile să ducă la bun sfârșit execuțiile fără riscul de a greși. Familiile victimelor, prizonierii, personalul și alți martori nu ar trebui să treacă prin aceste traume”, a mai spus el.

Raportul organizației arată că execuțiile au loc în doar șase state din SUA, două dintre acestea – Texas și Oklahoma – fiind responsabile pentru peste jumătate dintre ele. În total, 27 de stat încă au pedeapsa cu moartea ca lege.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri