Premierul bulgar respinge ultimatumul Rusiei de a revoca „până la prânz” decizia de expulzare a spionilor ruși

Data publicării:
Premierul bulgar demis Kiril Petkov
Kiril Petkov. Foto: Profimedia

Prim-ministrul bulgar interimar, Kiril Petkov, a respins, vineri, ultimatumul dat de Kremlin prin care i s-a cerut imperativ să revoce „până la prânz” decizia de a expulza 70 de diplomați ruși, suspectați de activități de spionaj la Sofia, scrie Reuters. Scandalul expulzării rușilor a dus la noi tensiuni în politica bulgară, gestul lui Petkov provocând furia socialiștilor, parteneri de guvernare, care spun că nu-l vor mai accepta ca prim-ministru. În loc, premierul bulgar demis l-a propus pe ministrul său de finanțe pentru a-i succeda la conducerea guvernului.

Guvernul de la Sofia a anunţat, marţi, expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, invocând faptul că aceştia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un pro-european cu studii Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.

Rusia a reluat retorica ridicolă sa obișnuită, spunând că decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forţe externe” şi a transmis, joi, Bulgariei un ultimatum ca până vineri la prânz să revină asupra acestei decizii, ameninţând în caz contrar şi-ar putea închide ambasada de la Sofia.

Într-un mesaj video, Petkov a catalogat atitudinea Rusiei drept inacceptabilă: „Nu vom permite ca Bulgaria să o ia pe un drum greşit (...) Nu le vom permite diplomaţilor străini să dea ultimatumuri statului bulgar, să le îndeplinească cererile până vineri la prânz”, a spus premierul interimar, care a anunţat, totodată, că partidul său „Continuăm Schimbarea” (PP) îl va propune pe actualul ministru de finanţe Assen Vassilev pentru postul de prim-ministru, conform Agerpres.

Socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Vineri dimineaţă, socialiştii au cerut parlamentului să voteze revocarea expulzării diplomaţilor ruşi, pentru a salva, astfel, relaţiile cu Moscova. Însă cel mai mare partid de opoziţie, formaţiunea conservatoare GERB a fostului premier Boiko Borisov, a transmis că susţine decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi.

Petkov speră că partidul său va rămâne la guvernare şi vor fi evitate noi alegeri anticipate dacă renunţă la o nouă nominalizare şi propune ca altcineva să fie premier. De altfel, după anunţarea noii propuneri de premier din partea formaţiunii sale, socialiştii au spus că sunt totuşi dispuşi să negocieze.

Preşedintele Rumen Radev va încredinţa, vineri, partidului „Continuăm Schimbarea” mandatul să formeze un nou guvern. Această formaţiune, care va avea apoi la dispoziţie şapte zile să vină cu propuneri detaliate, a transmis că va propune un nou cabinet numai dacă va reuşi să obţină sprijinul unei majorităţi parlamentare.

Între timp, după mesajul lui Petkov, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a anunţat că va cere Moscovei închiderea ambasadei ruse din Bulgaria.

„Din nefericire, solicitarea noastră adresată Ministerului de Externe bulgar a fost ignorată. Din acest motiv, intenţionez că cer imediat conducerii ţării mele să închidă ambasada Rusiei în Bulgaria”, a spus Eleonora Mitrofanova într-un comunicat citat de agenţia rusă TASS, preluată de EFE și Agerpres.

„Aceasta va conduce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova și responsabilitatea pentru gravele consecinţe ale acestui pas revine guvernului condus de Kiril Petkov”, a mai menţionat ambasadoarea rusă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri