Premierul finlandez Orpo crede că Rusia se pregătește pentru un „conflict lung cu Occidentul” și cere întărirea militară a Europei

Data publicării:
Petteri Orpo la parlamentul european
Premierul finlandez Petteri Orpo a susținut un discurs în cadrul dezbaterii „Aceasta este Europa” la Parlamentul European de la Strasbourg. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat miercuri că Rusia se pregătește pentru un „conflict lung cu Occidentul”. Prim-ministrul a cerut să fie investiți mai mulți bani pentru achiziții militare și a pledat pentru o coordonare mai bună la nivelul UE pentru apărare, scrie Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că intrarea Finlandei și a Suediei în NATO a fost „un pas fără sens” și că Rusia va desfășura trupe și sisteme de distrugere la granița cu Finlanda după ce țara se va alătura alianței.

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al NATO, anul trecut, pe 4 martie.

„Rusia se pregătește evident pentru un conflict lung cu Occidentul și reprezintă o amenințare militară permanentă și esențială pentru Europa”, a declarat Orpo în Parlamentul European.

„Dacă noi, ca Europă unită, nu reușim să răspundem suficient la această provocare, anii următori vor fi plini de pericole și de sub amenințarea unui atac”, a mai spus premierul finlandez.

Orpo, a cărui țară este vecină cu Rusia, a cerut UE să-și intensifice cheltuielile pentru apărare și a spus că blocul european trebuie să aibă grijă de propria apărare.

„Rusia nu este invincibilă”, a adăugat el.

Putin a avertizat, de asemenea, miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru războiul nuclear și că, dacă SUA ar trimite trupe în Ucraina, va fi considerată o escaladare semnificativă a conflictului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri