Premierul grec: Zonele devastate de flăcări în această vară, în Grecia, vor depăşi 150.000 de hectare

Data publicării:
incendii in grecia
Incendii în Grecia. FOTO: Profimedia Images

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a estimat joi că suprafeşele mistuite de incendiile forestiere care i-au afectat ţara în această vară "vor depăşi" 150.000 de hectare, mare parte dintre acestea aflându-se în pădurea Dadia (nord) unde flăcările ard de 13 zile, transmite AFP.

Zonele devastate de incendii "vor depăşi 1.500.000.000 de metri pătraţi" (1.500 de kilometri pătraţi, sau 150.000 de hectare, n.r.), inclusiv incendiul din pădurea Dadia" - calificat de Comisia Europeană drept cel mai mare înregistrat vreodată în Uniunea Europeană -, a declarat premierul în cadrul unei dezbateri în Parlament pe tema acestor evenimente devastatoare.

Criticat de partidele de opoziţie de stânga, premierul conservator a dat din nou vina pentru acest dezastru pe "condiţiile extreme ale crizei climatice" şi pe durata prelungă a valului de căldură care a lovit ţara în iulie, urmate de "vânturi uscate şi calde", scrie Agerpres.

Dezastrul a provocat săptămâna trecută moartea a 20 de persoane, majoritatea migranţi, în departamentul Evros situat la frontieră, unde se află parcul natural Dadia, din care peste 81.000 de hectare au fost devastate până în prezent, potrivit Observatorului european Copernicus (EMS).

Protejată de reţeaua europeană Natura 2000, pădurea Dadia este cunoscută în întreaga lume drept habitat sau loc de hibernare pentru specii de păsări de pradă.

Potrivit experţilor, incendiul a provocat deja "un dezastru ecologic" şi economic în departamentul Evros. care marchează graniţa greco-turcă şi este unul dintre cele mai sărace din această ţară.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri