Premierul suedez: Turcia cere „prea multe” pentru a accepta aderarea Suediei la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Suediei, alături de liderul turc Recep Erdogan
Premierul suedez, Ulf Kristersson (s), alături de președintele turc Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Suedia este convinsă că Turcia va aproba, în cele din urmă, aderarea sa la NATO, dar nu poate îndeplini toate condițiile pe care Ankara le solicită pentru a sprijini această aderare, a declarat duminică premierul suedez Ulf Kristersson, citat de Reuters.

„Turcia poate confirma că noi am făcut tot ce am spus că vom face, dar, în același timp, cer de la noi lucruri pe care nu putem sau nu dorim să le acceptăm”, a spus premierul suedez.

Suedia și Finlanda au semnat un acord cu Turcia în 2022, cu scopul de a depăși blocajul guvernului de la Ankara referitor la aderarea celor două țări la Alianța Nord-Atlantică.

Finlanda şi Suedia și-au depus împreună, în luna mai, candidaturile pentru aderarea la NATO. Cele două ţări nordice renunță astfel la politica de nealiniere, în urma invaziei ruse în Ucraina.

În schimb, Turcia și-a manifestat opoziția și a acuzat cele două state nordice că adăpostesc militanți kurzi sau opozanți ai președintelui turc Recep Erdogan. Turcia îi consideră pe aceștia „terorișit” și a cerut extrădarea lor.

Recent, Curtea Supremă suedeză a respins cererea Turciei pentru extrădarea jurnalistului Bülent Kenes, solicitată personal de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO, informează Agerpres care citează France Presse. Este vorba despre un jurnalist, redactor-șef al unei publicații turce, acuzat de Ankara că a fost complice la o tentativa de lovitură de stat, în 2016.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri