Președintele Columbiei și-a finanțat campania electorală cu bani din traficul de droguri. Acuzația vine de la fiul său, Nicolas Petro

Data publicării:
președintele columbiei Gustavo Petro
Preşedintele columbian nu a dezminţit finanţarea ilegală a campaniei electorale la care a făcut referire fiul său, dar, cu prilejul unei întâlniri cu fermierii, ce a avut loc joi în nordul ţării, a negat că ar fi fost la curent cu aceste manevre financiare. Sursa foto: Profimedia Images

Nicolas Petro, fiul cel mare al preşedintelui columbian Gustavo Petro, care a fost arestat într-o amplă operațiune a poliției săptămâna trecută, a recunoscut în arest că banii primiţi de la un traficant de droguri au fost folosiți la finanţarea campaniei electorale a tatălui său. Președintele Columbiei nu a dezminţit acest lucru, ceea ce pune într-o situaţie delicată guvernul de stânga al ţării latino-americane, relatează vineri AFP, preluată de Agerpres.

Nicolas Petro "a primit importante sume de bani de la Samuel Santander Lopez Sierra. Acesta este cunoscut sub numele Marlboro Man şi a fost condamnat pentru trafic de droguri în SUA”, a declarat joi la tribunal procurorul responsabil de caz, Mario Burgos.

"O parte din aceşti bani au fost folosiţi de Nicolas Petro însuşi (...) şi o altă parte au fost investiţi în campania prezidenţială a tatălui său, din 2022", a adăugat procurorul, în finalul audierii suspectului.

Preşedintele columbian nu a dezminţit finanţarea ilegală a campaniei electorale la care a făcut referire fiul său, dar, cu prilejul unei întâlniri cu fermierii, ce a avut loc joi în nordul ţării, a negat că ar fi fost la curent cu aceste manevre financiare.

"Ceea ce nu se va întâmpla niciodată (...) este să se spună că actualul preşedinte al Republicii a iniţiat sau a fost complice la un delict comis de unul dintre fiii sau una dintre fiicele sale, pentru că acest lucru nu s-a petrecut", a afirmat Gustavo Petro, adăugând: "Dacă a fost aşa, acest preşedinte trebuie să plece azi".

Nicolas Petro, în vârstă de 37 de ani, fost deputat din partea coaliţiei de stânga Pactul istoric şi cel mai mare dintre cei şase copii ai şefului statului, a fost reţinut sâmbătă sub acuzaţia de îmbogăţire ilicită, pe care a respins-o iniţial, pentru a se declara apoi dispus să colaboreze cu justiţia. Procurorul i-a propus în schimb o reducere cu 50% a pedepsei, conform presei locale. Acuzatul urma să fie plasat în arest la domiciliu.

Nicolas Petro, fiul președintelui columbian Gustavo Petro
Nicolas Petro, fiul președintelui columbian Gustavo Petro, în sala de judecată, la Bogota, pe 30 iulie 2023, la o zi după ce a fost arestat sub acuzația de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Sursa foto: Profimedia Images

Fosta soţie a lui Nicolas Petro, Daysuris Vasquez, l-a acuzat în martie că a primit sume importante de la narcotraficanţi, care ar fi fost folosite atât pentru campania prezidenţială a lui Gustavo Petro, cât şi pentru a duce un trai luxos în oraşul nordic Barranquilla.

Potrivit procurorului Burgos, "Marlboro Man" - care a ispăşit în SUA 18 ani de închisoare pentru trafic de droguri - i-a dat fiului preşedintelui columbian circa 400 de milioane de pesos, ceea ce înseamnă aproape 90.000 de euro.

Nicolas Petro ar fi primit aceeaşi sumă şi de la Alfonsi "Turcul" Hilsaca, un om de afaceri care a fost acuzat în trecut că a finanţat grupări paramilitare şi a planificat asasinate.

Sâmbătă, după arestarea fiului său într-o amplă operaţiune a poliţiei, preşedintele columbian, care s-a angajat să elimine corupţia şi vechile practici politice, a asigurat că garantează independenţa justiţiei, deşi s-a declarat de asemenea solidar cu fiul său.

Săptămâna viitoare, pe 7 august, se împlineşte un an de la instalarea sa la putere.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri