News Alert Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin să-i spună că țara sa va adera la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Pesident of Finland Sauli Niinistö and President of Russia Vladimir Putin arrive at Suomenlinna Sea Fortress in Helsinki
Sauli Niinisto și Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri la Helsinki, în 2019. Foto: Profimedia

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat sâmbătă pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale de la Helsinki.

Peședintele Niinistöo i-a transmis lui Vladimir Putin cât de fundamental au alterat climatul de securitate al Finlandei cererile Rusiei de la finele lui 2021 ca țările să nu se alăture NATO și invadarea masivă a Ucrainei. Președintele Niinisto a anunțat că Finlanda va decide în zilele următoare să ceară să devină stat membru NATO, potrivit comunicatului.

Sauli Niinisto a mai notat că i-a spus președintelui Putin la prima lor întâlnire din 2012 că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea. Și acest lucru se întâmplă acum. Alăturându-se NATO, Finlanda își întărește securitate și își asumă responsailități. 

De asemenea, în viitor Finlanda dorește să se ocupe de chestiunile practice care rezultă din a fi vecinul Rusiei într-o manieră corectă și profesionistă.

„Conversația a fost directă și cinstită și a fost purtată fără agravări. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat președintele Niinisto, potrivit comunicatului.

Sauli Niinisto s-a arătat profund îngrijorat de suferințele umane cauzate de războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina și a subliniat imperativul păcii. A transmis, de asemenea, mesajele pentru evacuarea civililor pe care le-a transmis în această săptămână și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa Finlandei, mai precizează comunicatul.

Citiți aici ce i-a răspuns Vladimir Putin omologului din Finlanda, potrivit versiunii Kremlinului.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat joi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Cererea Finladei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța nord-atlantică urmând să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Rusia a sistat vineri noapte exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze.

De asemenea, Moscova a anunțat că va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de granițele Rusiei, a avertizat sâmbătă viceministrul rus de externe, Aleksandr Gruşko. 

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri