Preşedintele Uniunii Africane, întâlnire cu Putin: Suntem victime ale războiului din Ucraina. Sancţiunile au dus la ce e mai grav

Data actualizării: Data publicării:
Russia Senegal Putin
„Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre sunt victime ale acestei crize pe plan economic”, a declarat președintele Uniunii Africane la întâlnirea cu Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin „să realizeze” că ţările africane sunt „victime” ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, relatează AFP.

„Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre (...) sunt victime ale acestei crize pe plan economic”, a declarat el, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

ONU se teme de „un uragan al foametei”, în principal în ţări africane care importă mai mult de jumătate din cereale din Ucraina sau din Rusia, cu atât mai mult cu cât nicio navă nu poate ieşi din porturile din Ucraina din cauza conflictului.

Macky Sall a subliniat că statele africane suferă consecinţele ofensivei ruse în Ucraina, deşi „majoritatea ţărilor africane au evitat să condamne Rusia” în cadrul a două voturi la ONU, şi „împreună cu Asia, Orientul Mijlociu şi America latină, o bună parte a umanităţii” a preferat să se ţină departe de conflict.

Macky Sall a mai spus că tensiunile alimentare provocate de conflict au fost agravate de sancţiunile occidentale care afectează canalele logistic, comercial şi financiar al Rusiei, conform Agerpres.

El a făcut deci apel ca sectorul alimentar să fie „în afara sancţiunilor” impuse de occidentali drept represalii la ofensiva militară rusă.

„Sancţiunile împotriva Rusiei au dus la ce este mai grav, nu mai avem acces la cerealele care vin din Rusia, dar în special la îngrăşăminte”, a spus preşedintele senegalez.

„Asta creează cu adevărat ameninţări serioase asupra securităţii alimentare a continentului”, a subliniat el.

În ceea ce-l priveşte, Vladimir Putin nu a abordat această temă în partea publică a întâlnirii.

El a subliniat „susţinerea” Uniunii Sovietice în trecut pentru ţările africane „în lupta împotriva colonizării” şi a elogiat dezvoltarea relaţiilor ruso-africane.

Macky Sall se află în Rusia pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei paralizând exporturile alimentare ale celor doi giganţi ai agriculturii.

Asta a dus la o creştere a cursurilor cerealelor şi uleiului, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele din timpul Primăverii Arabe din 2011.

Liderii europeni au făcut marți apel la țările africane să nu cadă într-o campanie de propagandă condusă de Kremlin, care descrie o criză alimentară globală iminentă ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...