Prim-ministrul Poloniei îl atacă dur pe Olaf Scholz pentru atitudinea față de Rusia: „Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate”

Data actualizării: Data publicării:
Mateusz Morawiecki se saluta cu olaf scholz
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (dreapta) îl critică dus pe cancelarul german Olaf Scholz pentru atitudinea față de Rusia. Foto: Profimedia

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina. El l-a atacat deschis pe cancelarul german Olaf Scholz, despre care a spus că „nu face decât să-i dea oxigen lui Putin” prin atitudinea pe care o are față de Rusia. 

„Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania”, a declarat Mateusz Morawiecki miercuri, într-un interviu pentru ziarul german Bild, preluat de de dpa, potrivit Agerpres.

„Acum această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene”, a adăgat el.

Germania ar putea furniza mai mult sprijin pentru Ucraina, a spus el.

În acelaşi timp, el l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin.

„Vedem... că Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate, să gândească puţin într-un mod nou şi să sprijine Ucraina. Dar în acelaşi timp, ei - vreau să spun guvernul şi cancelarul în special - par să creadă în continuare că lucrurile ar trebui să decurgă ca până acum cu Rusia. Nu cred că va fi vreodată posibil cu acest regim cvasitotalitar”, a mai spus Morawiecki în interviu.

„Nu face decât să-i dea oxigen lui Putin”

Mateusz Morawiecki şi-a exprimat de asemenea scepticismul în legătură cu convorbirile cu liderul de la Kremlin.

„Cred că este ceva greşit, nu face decât să-i dea oxigen lui Putin şi nu realizează nimic. Putin de fapt îşi îndeplineşte scopurile cu astfel de convorbiri, pentru că le arată poporului lui şi restului lumii: «Uitaţi, sunt la mare căutare, toată lumea vrea să vorbească cu mine, totul depinde de mine»”, a declarat premierul polonez.

În dezbaterea privind livrarea de avioane occidentale de luptă Ucrainei, Morawiecki a spus că este deschis la trimiterea de avioane F16. „Dacă ar exista o decizie la nivelul NATO, aş fi pentru trimiterea acestor avioane”, a spus el.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri