Prima reacție internațională la lovitura de stat din Sudan. Emmanuel Macron: „Cer eliberarea de urgență a prim-ministrului”

Data publicării:
Emmanuel Macron gesticulează cu arătătorul
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat, luni, lovitura de stat militară din Sudan și a cerut eliberarea de urgență a prim-ministrului civil al țării, arestat la domiciliu împreună cu alți membri ai guvernului de la Khartoum, relatează Reuters.

„Franța condamnă tentativa de lovitură de stat din Sudan în cei mai fermi termeni. Îmi exprim sprijinul pentru guvernul de tranziție și cer eliberarea de urgență și menținerea în siguranță a prim-ministrului și liderilor civili”, a scris Emmanuel Macron pe contul său oficial de Twitter.

Abdel Fattah al-Burhan, generalul care conducea anterior Consiliul Suveran, un corp de guvernare a țării comun între civili și armată, a anunțat stare de urgență în Sudan după preluarea puterii de la guvernul civil de tranziție.

După dizolvarea Consiliului, el a spus că „armata trebuia să protejeze siguranța cetățenilor”, motivând în acest fel lovitura de stat. 

„Garantăm angajamentul forțelor armate de a finaliza tranziția spre democrație până ce predăm puterea unui guvern civil ales”, a adăugat el spunând că vor fi stabilite alegeri pentru iulie 2023.

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat, atribuită susținătorilor fostului dictator, al-Bashir, aceasta fiind dejucată în septembrie.

La începutul acestei luni, adversarii tranziției democratice a țării au ieșit pe străzile capitalei pentru a cere armatei să preia puterea prin lovitură de stat. De cealaltă parte, joi, susținătorii guvernului de tranziție au ieșit și ei în stradă pentru a-și arăta susținerea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri