„Prințul moștenitor” al Samsung, condamnat pentru corupție, a fost grațiat pentru a contracara o „criză economică națională”

Data actualizării: Data publicării:
Lee Jae-yong
Lee Jae-yong a fost condamnat, în ianuarie 2021, la doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, deturnare de fonduri şi alte delicte, în cadrul scandalului de corupţie care a dus la înlăturarea de la putere a fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye. Foto: Profimedia Images

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, l-a grațiat, vineri, pe vicepreședintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru corupție. Ministrul justiției a precizat că grațierea lui Lee era necesară pentru contracararea unei „crize economice naționale”, scrie Reuters.

Graţierea prezidenţială este, în mare parte, un act simbolic, în condiţiile în care Lee Jae-yong, nepotul fondatorului grupului Samsung şi moştenitorul acestui adevărat „imperiu”, a ieşit din închisoare prin eliberare condiționată după ce a executat 18 luni din pedeapsa într-un caz de corupție în care a fost acuzat că a mituit-o pe fosta președintă a Coreei de Sud, ea însăși inculpată și condamnată la închisoare.

Însă, graţierea prezidenţială înseamnă că Lee Jae-yong va putea să revină în mod oficial la conducerea Samsung, ceea ce ar putea însemna noi investiţii din partea Samsung, susţin analiştii.

„În condiţiile în care este o nevoie urgentă să depăşim o criză economică naţională, am ales cu atenţie liderii economici care vor conduce motorul naţional de creştere prin investiţii în tehnologie şi crearea de locuri de muncă, pentru a fi graţiaţi”, a declarat ministrul Justiţiei din Coreea de Sud, Han Dong Hoon.

Ca răspuns, Lee Jae-yong a salutat decizia de graţiere şi a promis că va munci din greu pentru economia naţională: „Voi contribui la economie prin investiţii continue şi crearea de locuri de muncă”, a spus Lee Jae-yong într-un comunicat de presă în care şi-a cerut scuze opiniei publice şi a promis „un nou început”.

Samsung este de departe cel mai important așa-zis „chaebol”, marile conglomerate industriale care domină economia Coreei de Sud. Cifra de afaceri globală a Samsung reprezintă o cincime din PIB-ul sud-coreean şi, în consecinţă, Samsung are o importanță crucială pentru economia Coreei de Sud.

În 2021, Lee Jae-yong a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Seul, pentru că le-a dat mită şefei statului şi „confidentei” acesteia, Choi Soon-sil, pentru a susţine transferul de putere de la tată la fiu la vârful Samsung.

Park a fost și ea grațiată la sfârșitul anului trecut, de fostul președinte Moon.

Un sondaj realizat luna trecută arăta că 77% dintre respondenți erau de acord cu grațierea șefului Samsung, în ciuda protestelor inițiale.

„Acest sprijin se datorează, cel mai probabil, situației economice curent, însă oamenii par să fie de părere că Lee a fost într-o poziție în care nu putea să reziste presiunii fostei administrații”, spune Eom Kyeong-young, comentator politic de la Seul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri