Protestatari Greenpeace au blocat intrarea într-un port britanic a unui vas încărcat cu petrol rusesc

Data publicării:
Petrolier roșu într-un port
Vasul Andromeda în 2020. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Protestatari Greenpeace au blocat, duminică, intrarea unui petrolier sub pavilion grecesc într-un port din sudul Angliei pentru că era încărcat cu petrol din Rusia, relatează Reuters. Poliția a făcut arestări în timpul incidentului.

Deși și Marea Britanie și Uniunea Europeană au dat interdicții navelor rusești de a intra în porturile lor, există unele excepții, în condițiile în care Regatul Unit nu a interzis încă total importurile de petrol rusesc, urmând ca acesta să fie eliminat complet până la sfârșitul anului. Interdicțiile împotriva vaselor rusești au venit ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei

Din acest motiv, unele nave cu încărcături de marfă din Rusia încă pot să intre în porturile britanice.

Greenpeace a anunțat că 12 activiști ai săi au ocupat un chei, duminică, în Essex, acolo unde petrolierul sub pavilion grecesc de la Andromeda oil era așteptat să descarce marfa.

„Guvernul a amânat interzicerea totală a petrolului rusesc până la sfârșitul anului, în ciuda sprijinului puternic al publicului pentru această măsură”, a declarat Georgia Whitaker, de la Greenpeace UK.

Poliția din Essex a transmis, luni, că ofițerii au fost chemat în zona portului, duminică seară.

„Până acum, opt oameni au fost arestați cu suspiciunea de încălcarea proprietății agravată. Activitatea noastră nu este anti-protest, însă trebuie să intervenim acolo unde există riscuri sau unde avem suspiciuni că se încalcă legea”, a transmis poliția.

În ultimele săptămâni, mai multe vase cu încărcături din Rusia și-au schimbat cursul în zona porturilor britanice și europene ca urmare a protestelor.

Conform datelor de la serviciile de monitorizare navală, vasul Andromeda venea din portul rusesc Primorsk și era încărcat aproape la maximum. Vasul a ancorat pe coasta Essex-ului, luni, și a raportat Isle of Grain, din apropiere de Kent, drept următoarea sa destinație.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri