Putin caută aliați în Africa. Lavrov s-a dus în Eswatini să-l cheme pe rege în Rusia. Înainte de vizită, liderul opoziției a fost ucis

Data actualizării: Data publicării:
Russia: Russia-Africa Summit and Economic Forum, Day 2
Regele Mswati conduce țara de peste 30 de ani. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns, marți, în Eswatini, vizită care face parte din turneul african al șefului diplomației ruse, potrivit TASS.

Principalul diplomat al Rusiei a zburat la Mbabane din Africa de Sud, unde și-a început turneul african.

Regatul Eswatini, redenumit oficial din Swaziland în 2018, este o monarhie constituțională cu actuala constituție în vigoare din 8 februarie 2006. Țara este membră a Commonwealth-ului britanic.

Eswatini, cu o populație de 1.172.369 de persoane (în 2021), se învecinează cu Africa de Sud și Mozambic și întreține relații diplomatice cu Federația Rusă din 19 noiembrie 1999.

Moscova este pregătită să analizeze orice cerere de securitate din partea Eswatini, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei conferințe de presă după discuțiile cu principalul diplomat al Regatului Eswatini, Thuli Dladla, marți.

„În cadrul ședinței de astăzi, am convenit să ne intensificăm cooperarea în domeniul securității; avem un acord interguvernamental valabil privind cooperarea militară, există grupuri de lucru pentru cooperarea militaro-tehnică. Suntem pregătiți pentru a analiza cererile prietenilor noștri din Eswatini cu privire la orice problemă care trebuie rezolvată pentru a asigura securitatea acestei țări”, a spus el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că regele Mswati al III-lea a fost invitat la summitul Rusia-Africa.

Potrivit lui Lavrov, regele a primit un mesaj de la președintele rus Vladimir Putin că este așteptat la Sankt Petersburg.

„În iulie, după cum am spus, al doilea summit Rusia-Africa va avea loc la Sankt Petersburg. La primul summit, care a avut loc în octombrie 2019 la Soci, a fost prezent și Majestatea Sa Regele, iar acesta este invitat la următorul eveniment de la Sankt Petersburg”, a spus Lavrov, potrivit TASS.

Anterior, Lavrov și-a exprimat speranța că al doilea summit Rusia-Africa va revigora relațiile cu continentul african.

Regatul Eswatini este unul dintre cele mai mici state de pe continentul african, până în 2018 țara a fost numită Regatul Swaziland. Se învecinează cu Africa de Sud la sud, vest și nord și cu Mozambic la est.

Regele Mswati III se află la conducerea țării de peste treizeci de ani.

Avocat pentru drepturile omului și un lider al opoziției, ucis înaintea vizitei lui Lavrov

Thulani Maseko, un avocat pentru drepturile omului și oponent influent în Eswatini a fost ucis, sâmbătă. Acesta a fost împușcat în casă, la câteva ore după un discurs sfidător la adresa regelui.

„Asasinii l-au împușcat prin fereastră în timp ce era în casă cu familia sa”, a declarat Sikelela Dlamini, secretar general al Swaziland MultiStakeholder Forum, o coaliție de partide de opoziție.

Thulani Maseko era cunoscut pentru procesul intentat împotriva regelui Mswati III pentru că a redenumit țara Eswatini prin decret, spunând că este împotriva constituției. 

În 2014, Maseko și editorul revistei lunare The Nation, Bheki Makhubu, au fost închiși după ce criticau sistemul judiciar pentru părtinire și lipsa de independență.

Săptămâna trecută, opoziţia l-a acuzat pe rege că a angajat mercenari, în principal din Africa de Sud, pentru a ajuta forţele de securitate să înăbuşe o opoziţie în creştere. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri