Putin, flancat de doi torționari NKVD și KGB la parada de 9 mai. Unul din ei a participat la anihilarea rezistenței ucrainene în 1944

Data actualizării: Data publicării:
v putin flancat de 2 veterani la parada militara de 9 mai
La parada militară de 9 Mai, Putin a fost flancat de un fost NKVD-ist (Iuri Dvoichin, în costum, în stânga imaginii) și de un fost KGB-ist (Ghenadi Zaițev, în uniformă, dreapta imaginii). Sursă foto: captură video, kremlin.ru

Cei doi veterani care au stat în acest an lângă președintele rus Vladimir Putin la parada militară de 9 Mai nu au luptat în Al Doilea Război Mondial, scrie The Moscow Times, preluând un material al site-ului de investigații Agentstvo. Mai mult, cei doi bătrâni au făcut parte din temuta poliție politică rusă, instrumentul cu care regimul sovietic și-a impus controlul total asupra populației după revoluția din 1917.

În mod tradițional, la parada de Ziua Victoriei, Putin este flancat de doi veterani care au luptat în Al Doilea Război Mondial, scrie sursa citată. În acest an, însă, cei doi care au stat lângă liderul de la Kremlin nu au luptat în război. Mai mult, ei au făcut parte din temuta poliție secretă sovietică, dezvăluie Agentstvo.

Potrivit site-ului de investigații, în dreapta lui Putin s-a aflat fostul agent NKVD Iuri Dvoikin, 98 de ani, care a fost trimis în regiunea Liov din vestul Ucrainei în 1944, pentru „operațiuni de lichidare a partizanilor” ucraineni.

Dvoikin s-a înrolat „voluntar în armată în 1942, dar nu a ajuns niciodată pe front”, scrie site-ul Agentstvo. Pentru că trăgea bine cu arma, a fost instructor pentru lunetiști, iar în 1944 a fost trimis la Liov, pentru eliminarea rezistenței ucrainene.

În stânga lui Putin a stat fostul ofițer KGB Ghenadi Zaițev, născut în 1934, care a participat la înăbușirea revoluției din 1968 din Cehoslovacia, Primăvara de la Praga, dezvăluie Agentstvo.

„Zaițev a condus o unitate din Direcția a 7-a din KGB în operațiunea «Dunărea», când a fost invadată Cehoslovacia. Sub comanda lui, a fost ocupată clădirea Ministerului de Interne de la Praga”, mai arată sursa citată.

În timpul discursului de marți din Piața Roșie, Putin a asemănat invadarea de azi a Ucrainei cu lupta dusă de Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial, spunând „un război adevărat a fost din nou început împotriva țării noastre”.

Un singur tanc a fost prezent la parada militară din acest an din Piața Roșie, desfășurată marți, cu prilejul aniversării zilei de 9 mai. Tancul care a defilat la paradă a fost un vechi model T-34, folosit de Armata Roșie în cel De-al Doilea Război Mondial. Pe data de 9 mai - sărbătoare națională în Rusia - rușii celebrează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste.

La parada de 9 Mai de anul trecut, care avea loc la nici trei luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, Vladimir Putin a stat în tribuna oficială flancat tot de veterani. La ceremonie a atras însă atenția faptul că liderul de la Kremlin s-a învelit cu o pătură peste picioare, dând naștere unor speculații privind starea sa de sănătate, speculații care nu au încetat nici până azi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri