Radev: Bulgaria nu va da muniție Ucrainei. Zelenski: Dacă erai în locul meu, i-ai fi spus lui Putin: „ia teritoriile bulgare?”

Data publicării:
Volodimir Zelenski gesticulează cu mâinile
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a spus omologului său ucrainean Vladimir Zelenski, aflat în vizită la Sofia, că țara sa nu va da muniție Ucrainei, motivând că soluția războiului nu este militară. În replică, Zelenski a spus că ucrainenii au nevoie de arme pentru a se apăra și pentru a nu permite extinderea războiului, relatează Nova News.

„Am semnat o declarație importantă de sprijin din partea Bulgariei pentru Ucraina. Această declarație este un pas important în dezvoltarea relațiilor noastre, dar nu accept să furnizăm muniție, mai ales din rezervele armatei bulgare”, a spus Radev la întâlnirea cu Zelenski.

„Mediul de securitate este suficient de alarmant și în regiunea noastră, este și mai grav pentru noi toți că acest conflict se extinde și capătă noi dimensiuni”, a adăugat el.

Radev a amintit că în invazia rusă în Ucraina au murit și cetățeni bulgari.

„Conflictul se transformă într-un război de uzură, care afectează nu numai economia Ucrainei, ci și a tuturor țărilor europene și exacerbează tensiunile sociale. Susțin în continuare că acest conflict nu are o soluție militară. Mai multe și mai multe arme nu vor duce la o soluție”, a mai spus Radev.

În replică, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de arme pentru a se apăra.

„Este bine să le dai oamenilor capacitatea de a se apăra, ca să nu vină războiul la tine. Nu există distanță pentru război. Doamne ferește să fiți în locul meu. Dacă nu ați primi armament în ajutor, ce ați face? Ați spune: „Putin, ia teritoriile bulgare?”. Nu, dumneavoastră, ca președinte, nu ați permite un compromis”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat că în țara sa are loc un război, nu un conflict.

„Dacă ar fi un conflict, milioane de oameni nu ar pleca din țară. Trebuie subliniem acest lucru. Avem dreptul la asta pentru că războiul este pe teritoriul nostru”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri