Recep Erdogan anunță că merge în Ucraina, în încercarea de a reduce tensiunile cu Rusia

Data publicării:
Recep Erdogan la o conferință de presă în Ciprul de Nord
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face joi o vizită în Ucraina pentru discuţii cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, menite a reduce tensiunile dintre Kiev şi Moscova.

Ankara are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar este pe poziţii divergente cu Rusia în privinţa Siriei şi Libiei, dar şi în legătură cu anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Deşi dezvoltă o cooperare cu Rusia în domeniile apărării şi energiei, Ankara a vândut de asemenea drone sofisticate Ucrainei, ceea ce a deranjat Moscova.

„Erdogan îi va transmite lui Zelenski mesaje pentru menţinerea păcii în regiune şi prevenirea amplificării tensiunilor şi a unui conflict”, a spus un oficial turc citat de Reuters

El a mai precizat că există discuţii pentru o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia după Jocurile Olimpice de Iarnă, care au loc în China în perioada 4-20 februarie.

„Ne aşteptăm ca ambele discuţii să fie eficiente pentru a reduce tensiunile dintre Rusia şi Ucraina”, a adăugat oficialul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, Erdogan a spus că ar fi lipsit de înţelepciune din partea Rusiei să atace Ucraina şi că, dacă s-ar întâmpla asta, Turcia ar face tot ce este necesar ca stat membru al NATO.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri