Foto Regele Thailandei a stat de vorbă cu jurnaliști străini, prima oară după patru decenii. Cum a reacționat la întrebările despre proteste

Data publicării:
Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei
Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei Foto: Profimedia

Regele Thailandei a făcut primele sale comentarii publice despre demonstrațiile pro-democrație care au cuprins țara de mai bine de patru luni, într-o rară discuție pe care a avut-o cu jurnaliști de la posturile de televiziune CNN și Channel 4 News. A fost pentru prima oară când Maha Vajiralongkorn a stat de vorbă cu presa străină în ultimele patru decenii. Ultima dată când a vorbit cu jurnaliștii străini a fost în 1979, când încă era prinț și nu urcase pe tron. 

De mai multe luni, Thailanda se confruntă cu un val masiv de proteste. Nemulțumirea populației se îndreaptă către guvern, dar în același timp oamenii cer și o reformare a monarhiei, în condițiile în care familia regală în Thailanda este considerată de rang divin. 

Regele a spus în mini-interviul acordat celor două posturi de televiziune că țara sa este „tărâmul compromisului”, ceea ce ar sugera că ar putea avea în vedere o modalitate de a ieși din lungul impas politic, scrie CNN. Întrebat ce le-ar spune protestatarilor care au ieșit pe străzi cerând reforme, regele Vajiralongkorn a spus inițial „no comment”, dar apoi a adăugat: „Pe toți îi iubim deopotrivă. Pe toți îi iubim deopotrivă. Pe toți îi iubim deopotrivă”, a repetat monarhul. El a mai spus că Thailanda este o țară pașnică și a completat: „Iubim poporul thailandez, indiferent ce-ar fi”.

sustinatori ai regelui thailandei
Sute de oameni îmbrăcați în galben așteaptă să-i vadă pe regele Maha Vajiralongkorn și pe regina Suthida în afara Palatului Regal din Bangkok, pentru a-și exprima loialitatea Foto: Profimedia

Într-un gest rar al Palatului regal, reprezentanții presei internaționale au fost invitați să stea printre susținătorii regaliști care așteptau să-l vadă pe rege. De obicei, numai jurnaliștii presei regale au permisiunea de a lua parte la această ceremonie anuală care are loc la Marele Palat. Este un semn că regele dorește să-și îmbunătățească imaginea pe plan internațional, notează CNN.

Regele a luat parte duminică la o ceremonie religioasă pentru a marca schimbarea de anotimp. Regele i-a schimbat veșmintele statuii de smarald a lui Buddha, marcând astfel trecerea oficială de la sezonul ploios la sezonul de iarnă. Îmbrăcați în galben, mii de susținători ai monarhiei s-au adunat la palat și au fost salutați de regele Vajiralongkorn, regina Suthida și prințesa Sirivannavari.

Regele Thailandei si regina saluta publicul
Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, și regina Suthida îi salută pe susținătorii regali adunați la Palatul Regal Foto: Profimedia

Thailanda, țara unde poți face 15 ani de închisoare dacă îl critici pe rege

Protestele inițiate de studenți au avut loc aproape zilnic, în întreaga țară, începând din iulie și au adunat mii de oameni care au cerut o nouă Constituție, dizolvarea parlamentului și demisia premierului Prayut Chan-o-cha - fost general care a venit la putere printr-o lovitură de stat, în 2014. Protestatarii mai radicali au cerut și o reformare a puternicei monarhii thailandeze. Ei vor un regim monarhic prin care regele să răspundă în fața Constituției.

A fost una dintre cele mai mari provocări din ultimele decenii ca tinerii să încalce anumite tabuuri și să vorbească deschis despre familia regală în public. Thailanda are una dintre cele mai severe legislații în materie de lezmaiestate. Criticarea regelui, a reginei sau a moștenitorilor tronului poate aduce o condamnare de până la 15 ani închisoare. 

regele si regina thailandei
Regele Maha Vajiralongkorn și regina Suthida se întâlnesc cu supușii în afara Palatului Regal Foto: Profimedia

Un rege controversat. Risc de criză diplomatică cu Germania

Pe măsură ce Thailanda a început să se confrunte cu dificultăți economice sporite de măsurile din pandemie, protestatarii au început să privească înspre imensa bogăție și putere a regelui. Monarhul a transferat proprietăți regale valorând miliarde de dolari sub controlul său direct. 

Din 2016, de când a preluat puterea după decesul tatălui său, Maha Vajiralongkorn a fost mai mult plecat din țară. De altfel, ceremonia oficială de încoronare a avut loc abia anul trecut, după ce a trecut perioada de doliu.

Însă criza internă thailandeză riscă să devină și o criză diplomatică. În pandemie, regele și-a petrecut majoritatea timpului în Germania. Lunea trecută, mii de protestatari au venit la Ambasada Germaniei din Bangkok și au înmânat o scrisoare prin care cer guvernului german să investigheze dacă regele a condus afacerile de stat din Germania și dacă a plătit taxe.

Berlinul a spus, de altfel, că ar fi inacceptabil ca Vajiralongkorn să-și conducă țara din Germania și la un moment dat chiar i-a cerut să meargă acasă. Regele s-a întors în Thailanda abia la începutul lunii octombrie, pentru a-și îndeplini o serie de sarcini regale și funcții oficiale.

Zeci de protestatari au fost arestați în virtutea unui decret care impune starea de urgență și care a fost emis la scurt timp după sosirea regelui în țară. Decretul interzice adunarea a mai mult de patru persoane în capitală. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri