Galerie Foto Guvernul Rusiei a naționalizat uzina Renault din Moscova și începe producția celebrelor mașini sovietice Moskvitch

Data actualizării: Data publicării:
2017 GUM Motor Rally in Moscow
Rusia anunță că va reîncepe să producă celebrele mașini sovietice Moskvitch FOTO: Profimedia Images

Guvernul Rusiei a naționalizat o fabrică importantă care a aparținut grupului Renault și intenționează să o folosească pentru a reînvia celebra marcă sovietică Moskvitch din epoca sovietică. Producătorul francez de automobile a catalogat decizia drept „o alegere responsabilă” pentru miile săi de angajați din Rusia.

Acesta este primul transfer major de active private în proprietatea statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care își suspendă activitatea din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit The Moscow Times.

Rusia anunță că va reîncepe să producă celebrele mașini sovietice Moskvitch FOTO: Profimedia Images
Rusia anunță că va reîncepe să producă celebrele mașini sovietice Moskvitch FOTO: Profimedia Images

„Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch”, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

„Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a mai spus el, promițând că va păstra „majoritatea” personalului și subcontractanții fabricii Renault.

Brand sovietic emblematic, mașinile Moskvitch au fost omniprezente pe străzile Uniunii Sovietice decenii la rând. Compania a falimentat în 2006, la 75 de ani după lansarea primului său model și la cinci ani după producerea ultimului vehicul.

Într-o declarație transmisă de Reuters, Renault a descris vânzarea pachetului majoritar de acțiuni din Avtovaz către NAMI și 100% din acțiunile Renault Rusia către orașul Moscova drept „o alegere responsabilă”. „Am luat o decizie dificilă, dar necesară și facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia”, a spus CEO-ul Luca de Meo.

De Meo a spus că mișcarea a păstrat capacitatea Renault de a reveni în Rusia în viitor, într-un context diferit.

Renault a început producția de mașini în Rusia în 2005. Renault, care a avut cea mai mare expunere pe piața rusă dintre producătorii de automobile occidentali, și-a suspendat operațiunile la fabrica din Moscova în martie 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Compania franceză opera pachetul majoritar de acțiuni al principalul producător de automobile din Rusia, Avtovaz. Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia a spus că participația de 68% deținută de Renault în Avtovaz se va transfera institutului de automobile NAMI al ministerului, care a contribuit la crearea unei flote de vehicule prezidențiale.

Ministerul a declarat că Renault va avea opțiunea de a-și răscumpăra participația la Avtovaz în următorii șase ani. Nu a precizat, însă, dacă există aceeași opțiune pentru uzina naționalizată a Renault din Moscova.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri