Rusia atrage atenția că aderarea Finlandei și Suediei la NATO va avea „consecințe de amploare”: „Nu vom accepta pur si simplu”

Data actualizării: Data publicării:
Russia's Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov attends an online press conference
Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei. Foto: Profimedia

Alegerile făcute de Finlanda și Suedia privind aderarea la NATO sunt greșeli care vor avea „consecințe de amploare” și vor duce la schimbarea radicală a situației globale, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, potrivit agenției Interfax, citată de Reuters.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, „va depinde de consecinţele practice ale aderării” celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia şi Finlanda „nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu” cu această nouă situaţie.

„Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie”, a spus Riabkov, afirmând că „nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia în acest domeniu va fi mai puţin previzibilă”.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat, duminică, că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras un răspuns nemulțumit din partea Moscovei

Totodată, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că va merge luni în parlament pentru a asigura sprijinul pentru o cerere, pe care aliații NATO se așteaptă să fie făcută împreună cu Finlanda.

Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri