Rusia crește din nou limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu

Data publicării:
Soldați în armata rusă.
Soldați în armata rusă. Foto: Profimedia Images

Rusia a crescut din nou limita maximă de vârstă la care bărbații pot fi înrolați în armată, de la 27 la 30 de ani. Măsura, votată marți de Duma de Stat, va permite creşterea netă a numărului de rezervişti potenţiali ai armatei ruse, în timp ce Moscova a mobilizat deja aproape 300.000 în septembrie 2022 pentru ofensiva sa în Ucraina.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a votat marţi o lege care prevede creşterea limitei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani, în timp ce conflictul armat cu Ucraina intră în cea de-a 18-a lună, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Începând de la 1 ianuarie 2024, cetăţenii cu vârsta între 18 şi 30 de ani vor fi convocaţi pentru serviciul militar", potrivit acestei legi adoptate în a doua şi a treia lectură de Dumă, etapa cea mai importantă a procesului legislativ în ţară.

Legea interzice, de asemenea, recruţilor să părăsească teritoriul rus începând din momentul în care biroul de înrolare le-a trimis ordinul de recrutare.

Înaintea intrării în vigoare, textul mai trebuie aprobat de Consiliul Federaţiei (camera superioară), şi semnat de preşedintele Vladimir Putin, ceea ce constituie în general o simplă formalitate.

Parlamentul rus a adoptat deja în regim de urgenţă în aprilie o lege care facilitează mobilizarea ruşilor în armată prin extinderea modalităţilor de trimitere a ordinului de încorporare.

Această lege face de asemenea viaţa mai dificilă pentru cetăţenii refractari, privându-i de posibilitatea de a lucra ca antreprenori sau independenţi, de a primi împrumuturi sau de a dispune de locuinţa şi de maşina lor.

Numeroşi ruşi care trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu de un an scăpau până acum convocărilor, nemaiducându-se la adresa lor oficială şi plătind mită recrutorilor sau medicilor.

Kremlinul dezminte de mai multe luni că vrea să lanseze un nou val de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, după ce mobilizarea precedentă provocase fuga a zeci de mii de ruşi în străinătate.

Putin a promulgat luni o lege care permite, în caz de mobilizare, trimiterea la război a ruşilor de peste 60 de ani, inclusiv a celor care s-au pensionat. Duma de Stat a adoptat legea semnată luni de Putin pe 18 iulie. Aceasta măreşte vârstă de trecere în rezervă cu cinci ani. Totodată, pentru ofiţerii superiori, limita de vârstă pentru trecerea în rezervă este majorată la 65 de ani, potrivit portalului Dialog.ua.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri