Rusia nu știe cât din teritoriul ucrainean a anexat. Kremlinul: „Ne vom consulta în continuare cu populația”

Data actualizării: Data publicării:
dmitri peskov rade
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Moscova va „continua să se consulte” cu locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson pentru a stabili granițele exacte ale regiunilor ucrainene despre care se pretinde a fi anexate de Rusia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, notează CNN.

„În ceea ce privește regiunile Herson și Zaporojie vom continua consultările cu populația acestor regiuni”, a declarat luni Dmitri Peskov, când i s-a cerut să clarifice granițele teritoriilor anexate de Federația Rusă.

Ca răspuns la întrebările despre sub ce format vor avea loc aceste consultări, Peskov a spus că „nu poate răspunde la această întrebare în acest moment”, dar a adăugat că va depinde de voința oamenilor care trăiesc pe acele teritorii. 

El a spus că nu sunt planificate noi referendumuri.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat oficial un decret de anexare a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, încălcând flagrant dreptul internațional, în urma așa-ziselor referendumuri organizate de oficiali susținuți de ruși în estul și sudul Ucrainei cu privire la aderarea la Rusia. 

Voturile sunt ilegale în temeiul dreptului internațional și au fost respinse de Ucraina și națiunile occidentale, care le-au calificat drept „o farsă”.

O parte din teritoriul regiunilor Herson și Zaporojie se află în prezent sub controlul armatei ucrainene. 

Peskov a refuzat să comenteze dacă Rusia va considera acest teritoriu ca parte a sa. Vorbind despre celelalte două regiuni, Peskov a reafirmat că Rusia a recunoscut ca parte a teritoriului său întreaga autoproclamată Republica Populară Donețk (RPD) și Republica Populară Lugansk (LPR), în limitele lor din 2014.

Duminică, Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut ca fiind legale tratatele privind integrarea regiunilor Zaporojie, Herson, RPD și LPR în Federația Rusă. 

Tratatele publicate de guvern nu precizează frontierele exacte ale noilor teritorii.

În discursul pe care l-a ținut vineri, Vladimir Putin a afirmat că va „proteja” pământurile nou anexate „cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

Citește și: Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși. Armata rusă s-a retras 40 de km într-o zi

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri