Rusia spune că are mai multe bombe nucleare decât SUA și acuză NATO: Împotriva cui altcuiva se antrenează să folosească arme nucleare?

Data actualizării: Data publicării:
Russian airmen examining a Tupolev Tu-95MS bomber aircraft, with an air-launched cruise missile
Bombă încărcată pe un avion Tupolev Tu-95MS. Foto: Profimedia

Ambasadorul Rusiei la Washington a somat Statele Unite să își retragă toate armele nucleare desfășurate în afara teritoriului Americii, potrivit agenției TASS. Reacția lui Anatoli Antonov vine după ce SUA au anunțat că vor grăbi trimiterea în Europa a unei versiuni modernizate a principalei bombe nucleare din arsenal său. Adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko, acuză Statele Unite de coborârea „pragului nuclear” prin aceste manevre.

„În această perioadă de tensiuni și riscuri crescute, statele nucleare au o responsabilitate specială în prevenirea escaladărilor. De aceea, cer insistent Washingtonului să readucă pe teritoriul național toate armele nucleare desfășurate în străinătate, să nu mai folosească infrastructură străină pentru depozitarea și întreținerea lor. În plus, să înceteze practica testării acestui tip de muniții cu ajutorul personalului militar al unor state non-nucleare în cadrul «misiunilor nucleare comune» NATO, contrar principiilor fundamentale al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare”, se arată într-o declarație a ambasadorului Anatoli Antonov.

Poziția exprimată de diplomatul rus este pusă în legătură cu dezvăluirile publicației Politico, care a scris, citând surse informate, că Statele Unite vor grăbi trimiterea unei versiuni moderne a principalei bombe nucleare din arsenal, B61-12, la bazele NATO din Europa.

„Reprezentanții administrației denumesc aceste muniții ca fiind tactice și speculează că arsenalul Rusiei de arme din aceeași clasă este de câteva ori mai mare decât cel american. Bombele americane sunt desfășurate în țări europene situate aproape de granițele Rusiei. Prin urmare, bombele B61-12, în ciuda puterii lor limitate, au o importanță strategică”, a mai spus Antonov.

„Mai mult, Forțele Armate SUA, împreună cu partenerii lor NATO fac în mod regulat exerciții de folosire a acestor muniții. În prezent, astfel de exerciții au loc în cadrul manevrelor Steadfast Noon (exercițiu nuclear NATO în Belgia - n.r.). Conducerea blocului nord-atlantic susține că evenimentul nu este îndreptat direct împotriva Rusiei. Se ridică întrebarea: împotriva cui altcuiva se antrenează să folosească armele nucleare alianța al cărei concept strategic numește țara noastră «cea mai importantă și directă amenințare de securitate»”?, a mai arătat reprezentantul Rusiei.

Rusia acuză SUA de coborârea „pragului nuclear”

Și adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko, a acuzat sâmbătă Statele Unite de coborârea „pragului nuclear” prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a bombelor atomice tactice B61 modificate.

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa”, a declarat oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare dintre cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.

Rusia deţine circa 2.000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

„Statele Unite le modernizează, crescându-le precizia şi reducând puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în «arme pentru câmpul de luptă», coborând astfel pragul nuclear”, a explicat Gruşko.

SUA trimit arme nucleare modernizate în Europa

Statele Unite ale Americii vor grăbi trimiterea versiunii modernizate a principalei bombe nucleare din arsenal la bazele NATO din Europa, transmite Politico, citând două surse familiare cu problema și o telegramă diplomatică intrată în posesia jurnaliștilor săi.

Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri de la Bruxelles în această lună, arată telegrama citată de Politico.

Mișcarea, care implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunile moderne în diverse baze din Europa, vine pe fondul tensiunilor provocate de amenințările lui Vladimir Putin, care a sugerat că ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina, dar și a preocupărilor tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă acea linie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri